В община Несебър се проведе Първия Международен турнир „Математика без граници”

Деца от 6 държави се взеха участие в надпреварата

 

През уикенда, община Несебър отново се превърна в притегателно място на поредна международна изява. Градът бе домакин на Първия Международен турнир „Математика без граници” 2014 г. – събитие под патронажа на кмета на община Несебър – г-н Николай Димитров.

Преди старта на турнира, беше организирана работна среща с представителите на страните участнички. Кметът на Несебър приветства гостите в хилядолетния град, като не пропусна да ги покани да посетят нoвия туристически продукт „Духовен път”. Всички представители получиха подаръци, чрез които в свободното си време да се запознаят по-обстойно с богатството на града, а гостите от Казахстан и Узбекистан изненадаха г-н Димитров и също му връчиха подаръци за спомен.

Официалното откриване на турнира бе дадено на 21.06.2014г. в СОУ „Любен Каравелов”, от председателя на международното жури – доц. Руси Русев и от посланика на Казахстан – Н.Пр. Темиртай Избастин. Беше отправено поздравление и от кмета и патрон на събитието – г-н Николай Димитров.

Участие в надпреварата взеха състезатели възраст от I до VIII клас от 6 държави – България, Русия, Казахстан, Узбекистан, Азърбайджан и Китай. В турнира имаше индивидуални и отборни битки в три кръга, като накрая се сумираха оценките от трите кръга. Несебър бе представен от 9 ученици от I, II и IV клас, възпитаници на СОУ „Любен Каравелов”.

Официално награждаване се състоя като част от церемонията по закриването на Първия Международен турнир „Математика без граници” 2014 г., провела се в Амфитеатъра на Стария град. Най-добрите математици бяха отличени с купи и медали, а сертификати получиха всички като поощрение за участието си. Несебър спечели няколко отличия както следва:

  •  Индивидуално: Георги Апостолов – ІV клас, ІІ място и сребърен медал;
  •  Отборно: ІІ клас – ІІ място и сребърни медали: Марина Апостолова, Калина Колева, Никола Караниколов;
    ІV клас – ІІ място и сребърни медали: Георги Апостолов, Димитър Маренов, Христо Борисов.

 

Не за първи път Несебър е домакин на международни изяви. Наскоро общината прие Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“ и провеждането на Втората българо-унгарска научна конференция „Учене през целия живот – знания и мъдрост“. През месец май Несебър бе избран и от лекарите хомеопати за откриването на Първия европейски конгрес по клинична хомеопатия, а те определиха Несебър, като една несравнима перла на Българското Черноморие.