Избраха проектантът на Арт галерия срещу Часовника

Най-новият и модерен културен център на Бургас ще бъде изграден в празното пространство на ъгъла на „Александровска“ и „Богориди“ /срещу Общината/. Три фирми бяха класирани на финала на обявения в края миналата година от Община Бургас конкурс за предварително /прединвестиционно/ проучване и представяне на частичен идеен проект за обект: „Обществен център – арт галерия“.

Конкурсът беше открит, едноетапен и анонимен. В него участваха общо десет колектива. Допуснатите три проекта са на местни фирми.

На първо място единодушно е класиран проектът на „Бюро за Урбанизъм, Дизайн и Архитектура – Кирилов и Шекеров“ ООД, събрал максимума от 12 т. На второ място е проектът на „Вертикали“ ЕООД с 11 т., а третото място с 9 т. е присъдено на „Декор Дизайн“ ЕООД.

Класираната на първо място фирма ще бъде поканена да сключи договор за проектиране на стойност 30 000 лв. с ДДС. Прогнозната цена за изграждане на новата арт галерия е 1 710 720 лв. с ДДС.

Класираният на първо място проект е спечелил безспорно по няколко показателя – убедителен архитектурен образ, атрактивно съчетание на архитектурно наследство и съвременност, кореспондиращ с архитектурния облик на улиците „Богориди“ и „Александровска“, съответствие между добро проектно предложение и оптимална цена.

В журито, председателствано от главния архитект на Общината Веселина Илиева, са арх. Константин Коцев – Камарата на архитектите в България, арх. Владимир Милков – Съюз на Българските архитекти, Георги Динев – директор на БХГ „Петко Загорски“, арх. Владимир Рачев – представител на Министерство на културата, арх. Димитър Георгиев от Общински съвет-Бургас и представители на Общинската администрация – арх. Десислава Евгениева, Николай Дубаров, арх. Ивелина Дафова.

Конкурсните проекти ще бъдат изложени тази седмица във фоайето на НХК, заедно с проектите за реконструкция на сградата на „Културен дом на НХК“.