Катерина Стойкова-Клемър представи новата си книга в родния Бургас

Поетесата Катерина Стойкова-Клемер се завърна в родния Бургас и събра приятели и почитатели на поезията в галерия „Петко Задгорски”, за да сподели с тях най-новата си книга. Странното заглавие „Как наказва Бог” всъщност е най-естественото за поетичните откровения на авторката, която се оглежда в огледалото на стиховете и разговаря със самата себе си. Стихосбирката идва при своите читатели чрез издателство ICU. Невена Дишлиева, която е и редактор на книгата, също пристигна в Бургас за събитието. Тя сподели, че работа с автор като Катя е не само удоволствие, но и невероятно обогатяване с емоция и мъдрост.

 „Как наказва Бог” включва стихове, писани в САЩ на смесица от български и английски. Пестелива и изящна, това е книга „за изпитанието да замениш тежестта на „всичко, което искаш, срещу всичко, което имаш“; за непозволените предателства към самия себе си; за по-трудния „лесен“ път. За живота, чиято твърда материя трябва да бъде проядена до изхода от отсрещния му край”, четем в предговора на Кристин Димитрова.

„Стиховете на Катерина Стойкова притежават сдържаната непримиримост на живота към собствената си преходност. Тя не пее, не плаче, не танцува около себе си и за себе си. Тя мисли с чувствата си и ни прави чувствителни чрез помислите си. Нещата й са спуснати, а тя е само бясната флейта на тьмното им издухване в бялото околоземно пространство. Тя умее да мълчи, но мълчанието и говори и казва всичко, което е нужно, за да се почувстваме за няколко мига отново човешки същества”, пише Румен Леонидов.

„Лапидарна, дори аскетична, без всякакви словесни излишества и стилизации, поезия, сама създала своята форма като автентична изповед и вглеждане в себе си и в света”, добавя Светлозар Игов.

А ние се включваме в споделянето с убедеността, че всеки, който се потопи в света на Катерина Стойкова ще направи и своите открития в него. Като например в този стих:

Ако не ти трябваше толкова,
щеше да получиш повече.

Катерина Стойкова-Клемър е автор на книги с поезия на български и английски, редактор на англоезични антологии, водещ на радиопредаване за литература и култура (Accents), собственик и главен редактор на издателство (Accents Publishing). От 20 години живее в САЩ. Автор е на двуезичната стихосбирка „Въздухът около пеперудата” и „Неделимо число”, които представи и в родния си град,  The Most и The Porcupine of Mind – на английски, както и на пиесата „Черното палто“ –двуезична.

През 2013 година реализира едни от най-мащабните си проекти – англоезичната антология The Season of Delicate Hunger, с която представи на американския читател трийсет и двама съвременни български поети от различни поколения, сред които шестима са от Бургас.