Одобрени са трима потенциални строители на спортна зала „Арена Бургас”

От общо петимата кандидати да строят спортна зала „Арена Бургас” до етапа с отварянето на ценовите оферти,  са допуснати трима: Обединение „Ахело Бургас – 2014“, ДЗЗД „Дворана“ и Консорциум „КОРДЕЕЛ – АТМ АРЕНА БУРГАС“. От надпреварата отпаднаха „Главбулгарстрой” и „Обединение Арена Бургас 2014“.

Тримата допуснати кандидати предлагат сходни оферти за около 38 милиона лева с включен ДДС. Предстои оценяването им по одобрена методика и тяхното класиране. Едни от важните критерии за избор на победител в процедурата са архитектурният облик,  функционалните  характеристики, цялостната визия на залата и как тя се вписва в околната градска среда. Сградата ще бъде разположена близо до входа на Бургас и ще е едно от първите неща, които ще се виждат при влизане откъм София.

Към момента е осигурено финансиране в размер 5 милиона лева чрез фонда „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и част от тях трябва да бъдат усвоени още през тази година, уточнява главният архитект на града Веселина Илиева. Сумата ще стигне за изготвяне на техническия проект и първоначалните дейности по нулевия цикъл при изграждане на обекта. За останалите средства Бургас продължава да разчита на държавна помощ, каквато назад в годините са получили другите големи български градове при строителството на техните представителни зали.

Зала  Арена

Многофункционалната спорта зала ще бъде построена в бургаския комплекс „Изгрев“ върху терен от близо 47 декар/досегашно поделение/, прехвърлен от военното министерство на общината. Залата ще отговаря на всички изисквания за провеждане на различни видове местни, национални и международни състезания. Капацитетът й е 6500 места, а част от зрителските трибуни ще бъдат подвижни с дистанционно управление с цел подходящо подреждане при спортните събития. Ще има още тренировъчен блок, зали с конферентни функции, кабини за превод на състезанията и площи за обществено обслужване. Арена Бургас ще бъде единствената зала в България, която ще има модерна закрита лекоатлетическа писта. Тук ще бъдат създадени най-подходящите у нас условия за практикуване на лека атлетика. Бургас вече заяви желанието си през 2019 г. да е домакин на европейско първенство на закрито в този спорт.

Потенциалните строители

Водеща фирма в обединение „Ахело Бургас – 2014“ е Euro Alliance, специализирана в тунелното строителство и изграждането на големи инфраструктурни проекти. Дружеството, в което влиза и софийската „Буларт“, е изградило голям пътен тунел в Сърбия, а сега участва и в строителството на софийското метро.

Консорциум „Дворана“ е учреден от три партньорски фирми преди месеци. Водеща в обединението е „Водстрой 98“, която запознати свързват с Цветан Василев и КТБ. В консорциума влизат още  „Понстройинженеринг“, със собственик Милко Милков. Компанията е сред избраните строителите на „Южен поток“. Третият партньор в консорциума е „Билдникс“, собственост на бургаския предприемач и председател на областното представителство на Камарата на строителите в България  Николай Николов.

Консорциум „КОРДЕЕЛ – АТМ АРЕНА БУРГАС“ е сдружение между строителната компания „Кордеел – България“ (дъщерно дружество на белгийската компания), изградила Mall Bulgaria, и архитектурно студио АТМ.