С пищно парти и мощна заря откриха 55-ия туристически сезон в Слънчев бряг

С пищно парти и мощна заря на 6 юни в Слънчев бряг бе даден официален старт на юбилейния 55-ти туристически сезон. Десетки гости – представители на туристическия бранш, политици, депутати държавни и общински служители, се събраха в ресторант „Джакс”, за да пожелаят успешно лято на домакините от „Слънчев бряг” АД.

„Имам основание да мисля, че сезон 2014 ще бъде още по- успешен. Заявените чартърни полети за това лято са повече от миналогодишните  и това ни дава надеждата за значителен ръст в броя на туристите. Като стопанин на курорта,  въпреки финансовите затруднения по издръжката на инфраструктурата, „Слънчев бряг”  АД винаги е успявал да осигури безпроблемно и приятно пребиваване на своите гости.  За 2013 г. отчетът на дружеството показва 1,6 млн. лв. загуба., от които 1,9 млн. лв. са амортизационните отчисления. Ако се премахне тази константа – амортизациите, дружеството  би било на печалба от 300 хил. лв. Това показва, че проведената от нас икономическа политика през миналата година е била правилна.”, каза Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД.

„През 2013 година в курорта са почивали 610 000 туристи. През миналата година туристическият бранш е осигурил 10% от брутния вътрешен продукт на страната, които възлизат на 4 млрд. лв.”, направи равносметка Ангел Палийски, председател на Бизнес асоциация Слънчев бряг. През този сезон хотелиерите  очакват ръст от около 4-5%.

Успешно лято, по-добро от предходното, пожела на комплекса и министър- председателят Пламен Орешарски в специален поздравителен адрес „Туризмът е изключително важен за Българската икономика и Слънчев бряг допринася много за положителните тенденции в развитието му. Сигурен съм, че за пореден сезон ще предложите вълнуващо и незабравимо лято на своите гости”, пише министър- председателят  в писмо до Златко Димитров.

Курортът получи поздравителни адреси и от областният управител на Бургас Павел Маринов и Бургаската регионална туристическа камара. Откриването на сезон 2014 премина под знака на 55-годишнината от създаването на комплекса. Фотоизложба, разположена на централната алея пред х-л „Кубан” разказва историята на Слънчев бряг в снимки. Няколко минутен филм припомни на гостите началото, спомена и имената на пионерите, отдали сили за да превърнат курорта в най-търсената морска дестинация на Балканите. Миналото не е забравено и това доказаха ветераните, дошли да пожелаят успех на своите приемници.

По случай 55-годишнината от създаването на Слънчев бряг е изготвена и специална пощенска марка. Представи я Тодор Арнаудов, управител на фирма АРБО, която е подготвила филателния подарък за рождения ден на курорта.  От 9-ти юни всеки любител – филателист ще може да я прибави в колекцията си.

За юбилея ръководството на дружеството издири и покани заедно да отпразнуват рождения си ден връстниците на курорта. Единадесет души, родени през 1958 г. в Несебър и останали да живеят в общината получиха специални грамоти.

ВИП купонът се превърна в истинско стилно преживяване с изпълненията на струнен квартет „Интро” и трио „Тенорите”.

Още снимки от събитието можете да видите ТУК.