Танцов състав „Дивдядово” с наградата на кмета от „Атлиманска огърлица 2014”

Танцьори и певци от 7 държави се надиграваха на Международния фолклорен фестивал в Китен

 Над 80 състава и индивидуални изпълнители от 7 държави взеха участие в Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2014” в Китен. Престижното издание се провежда за трета поредна година под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов.

Пет дни участници от различни националности радваха с изкуството си жители и гости на морското градче. Седемчленно жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов стриктно проследи всяка една проява. С оценяването се заеха още българската народна певица Янка Рупкина, Дора Барева – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, странджанският народен певец Лазар Налбантов, Марин Маринов -управител на музикална компания, Калиопа Трендафилова – старши специалист „Култура и образование“ в Община Приморско, както и Стойко Стойков- автор на забавна музика.

Тази година  журито отсъди наградата на кмета на община Приморско на Танцов състав „Дивдядово” към НЧ „Асен Златаров 1872” – Шумен. Вокална група „Солей”-  Ихтиман пък се окичи с наградата на кмета на Китен, а призът на председателя на Общински съвет Приморско отиде при ДФТС „Чавдар” и ФГ „Касаплийка” към Народно Читалище Отец Паисий -1927”- с. Ивайло, Пазарджик. Специалната награда „Атлиманска огърлица 2014” за принос в организацията на фестивала бе присъдена на Марин Маринов – управител на музикална компания „Сънрайс Маринов”.

Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2014” трета поредна година развива и популяризира танцови и певчески изкуства не само на България, но и на държави от цял свят. Амбицията на организаторите е престижното издание да се превърне в традиция за община Приморско, като следващата стъпка е да бъде направено есенно издание, в което да се включат и други стилове, освен фолклор.