Част от дипломатическия корпус посети община Несебър

По традиция всяка година част от дипломатическия корпус в България посещава община Несебър. Тази година традицията се запази и 12 посланика бяха посрещнати пред портите на Стария град лично от кмета на Несебър – г-н Николай Димитров. Посрещането бе по стар български обичай наречен – „Майка България“, включващ поднасянето на питка и сол.

Г-н Димитров приветства посланиците и каза, че: „Ние имаме много добри приятелски и дипломатични взаимоотношения с голяма част от посланиците на различните посолства в България и те всяка година идват на посещение в Несебър, тъй като той е един добър, красив и приветлив град. Община Несебър е общината, която посреща най-много туристи през летния сезон и винаги популяризира този хилядолетен град, който вече 30 год. е част от Световното наследство“. Градоначалника допълни още че: „За нас е удоволствие да представим нашето културно наследство пред представителите на дипломатическия корпус в България и нека всички да се чувстват като у дома си, тук в нашия приятелски настроен град.“

С голямо удоволствие всяка година посланиците посещават Несебър, като тази година присъстваха 12 посланика – Н.Пр. Бунян Саптомо – Индонезия; Н.Пр. Владимир Воронкович – Беларус; Н.Пр. Ванеса Ивон КАЛВЕРТ – Южна Африка; Н.Пр. Шпенд Калаба – Косово; Н.Пр. Ставрос Амврозиу – Кипър; Н.Пр. Ахмед Ал-Кадаси – Йемен; Н.Пр. Зияуллах МАХМУД – Афганистан; Н.Пр. Фарес – Ливан; Н.Пр. Манал Йехия ЕЛ ШИНАУИ – Египет; Н.Пр. Юсеф ЗУРГАНИ – Либия; Н.Пр. Ахмед ал Мадбух – Палестина; Н.Пр. Лйерка Алайбег – Хърватия.

Посланиците бяха пленени от новия културен продукт „Духовен път“ по проект „Вяра в Несебър“, който скоро беше открит и по който бяха реставрирани и социализирани две църкви: „Св. Параскева“ и „Св. Йоан Кръстител“ и околното им пространство, както и околното пространство на църква „Св.Спас”. Проектът създава изцяло нов туристически продукт като отваря църквите за посещение и ги превръща в артистични ателиета, галерии и камерни зали, подходящи за лимитирани изпълнения, които ще вдъхнат нов живот на старите несебърски храмове и ще върнат някогашния бляскав и славен ореол на средновековните несебърски светини.

Стратегия на общинското ръководство е да популяризира Несебър като дестинация, в която се развива културно-исторически и поклоннически туризъм, а безспорен е факта, че Несебър е перлата в короната на българското самочувствие.

Посланиците получиха сувенири и материали от общината, за да могат в свободното си време още по-добре да затвърдят своите познания. Те останаха очаровани от вниманието на Общинската администрация при това посещение. Бяха обсъдени и възможности за създаване на културни връзки и обмен на взаимоотношения между някои от градовете в държавите, чиито посланици бяха на посещение. Кметът на Несебър проведе разговори с Хърватската посланичка Н.Пр. Лйерка Алайбег, за едни добри взаимоотношения с град Дубровник, също така и с Египетската посланичка – Н.Пр. Манал Йехия ЕЛ ШИНАУИ, която връчи подарък за спомен на г-н Димитров и изказа благодарности. Палестинският посланик пък, заяви желание догодина да има представители в конкурса „Слънце, радост, красота”.

Делегацията остана очарована от обиколката и всички благодариха на любезния си домакин в лицето на г-н Николай Димитров, за топлото посрещане и внимание. Посещението на гости от такъв ранг говори, че в община Несебър се работи в правилната посока, като това допринася за изграждането на един положителен международен облик на града и привличането на все повече туристи и гости.