Юбилейна изложба на големия сценограф Тодор Станилов беше открита в Бургас

Недялко Йорданов: „Още не се е родил друг такъв художник”

„В театъра всяко нещо трябва да има подтекст, трябва да има послание”, казва в едно от последните си интервюта големият художник – сценограф Тодор Станилов. В неговите думи се увериха и почитателите, и приятелите му, които дойдоха на откриването на юбилейната изложба по повод 80-годишнината на твореца в Бургаската художествена галерия.  Там бяха представени 30 сценографски проекта на художника, носещи дълбоки  послания и философия.  Те са художествено оформление на постановки, като „Носете си новите дрехи момчета“,   „Енергични хора”, „Хамлет”, „Чайка”, „ Имате ли огънче”, „ Мата Хари”, „ Развод по български”, „ Опит за летене“ и др.

 „Баща ми беше невероятен човек”! – С тези думи синът на големия художник Боян Станилов откри изложбата. Той благодари на всички, които са го подкрепили и оказват почит на твореца.

Директорът на Бургаската художествена галерия  Георги Динев направи кратко експозе за сценографското изкуство, след което големият писател, поет и драматург и дългогодишен приятел Недялко Йорданов разказа с обич и болка спомени за съвместната си работа с Тодор Станилов. Той проследи целия творчески път на големия сценограф. „Още не се е родил друг такъв художник,” заяви уверено той.

Сценографиите, които неговият син дари на фонда на градската галерия, могат да бъдат разгледани и следващите две седмици. На събитието младият Станилов – поет и журналист, представи и книгата си с разкази „ Отворените очи на баща ми”, посветена на художника.

 Тодор Станилов е роден в Стара Загора на 6 март 1934 г. Завършва специалност „Сценография“ във ВИИИ „Н. Павлович“ при проф. Георги Каракашев през 1958 г. Работи като щатен художник в ДТ – Димитровград (1958-1962), ДТ – Бургас (1962-1996).

Станилов е един от най-големите български художници – сценографи в историята на родния ни театър. Почетният гражданин на Бургас е с изключителен принос и собствен почерк в това изкуство. Той е и първият български художник – проектант удостоен с годишната награда на съюза на артистите в България – 1974 г. за сценографията на спектакъла „Любов необяснима”.

Творецът има самостоятелни изложби сценография и живопис в България и многократно е участник в международни изложения и биеналета. Дълги години бе в ръководството на ДТ „Адриана Будевска” – Бургас и главен сценограф, както и директор на трупата. Има стотици реализирани драматични, музикални, оперни, куклени, кино и телевизионни постановки в България и чужбина. Умира след тежко боледуване на 74-годишна възраст.