За Деня на енергетика – В Бургас тръгна най-малкият водороден автомобил в света

Най-малкият водороден автомобил в света бе задвижен вчера в Бургас. Демонстрацията бе направена в учителската стая на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника /ПГМЕ/. На нея присъстваха учители, ученици, журналисти и специалисти от „Топлофикация Бургас”. Прототипът е изработен в клуб „Енергия на бъдещето” към специализираното училище. Количката е с размери приблизително колкото мъжки портфейл. Тя се зарежда с чист водород, който преди това е добит чрез специална миниатюрна електролитна станция от чиста вода. Водородът се зарежда в резервоара на колата, а от там се подава към мембрана, с която влиза във взаимодействие, вследствие на което се генерира електрическа енергия. С нея се задвижда миниатюрен електродвигател, който дава механичната енергия на автомобилчето. Самият модел се управлява с дистанционно управление. Бургаските ученици, които са го сглобили, организираха шоуто за Деня на енергетика.

Професионалният празник се отбелязва по инициатива на ръководството на ‘Топлофикация Бургас” сред преподавателския и ученически състав на професионалната гимназия. Талантливите ученици показаха и действащ мини-макет на цял дървообработващ цех, ползващ за производството си единствено енергия от ВЕИ – слънце и вода. Впечатление направи и прототипът на електротурбина произвеждаща ток от вятър и слънце едновременно. „Цяла година труд, за няколко минути демонстрация.”, така обобщи усилията на малките изобретатели ръководителката им Албена Колева. Енергетиците които присъстваха, не скриха удивлението си от това, че моделите са толкова съвършено изработени, че е въпрос на финансиране, за да могат да бъдат трансформирани веднага в реални размер, или дори да станат производствено приложими.

От осем години „Топлофикация Бургас” поддържа патньорски отношения с ПГМЕ и финансово подпомага развитието на талантливи ученици.

В модерния свят всичко е енергия – развитието, стандартът на живот, дори самият живот. Енергетиката е основен двигател на всяка икономика. Сега енергетиците са изправени пред най-големите предизвикателства, от  които зависи бъдещето на планетата. Аз вярвам, че някои от вас ще изберат престижната профессия енергетик и тяхна ще е отоговорността да  решават проблемите, поставени от нашето съвремие. С тези думи изпълнителният директор на „Топлофикация Бургас” инж. Въльо Дучев честити празника на всички настоящи и бъдещи енергетици.

Производството в помощ на образованието

Бургаската топлофикация е сред малкото представители на бизнеса, които са ангажирани с израстването на следващите поколения специалисти. През годините седем ученици са успели да развият своите интереси и да реализират мечтите си с помощта на Топлофикация. Традиция вече е отпускането на стипендии от страна на предприятието за подпомагане образованието и развитието на най-добрите ученици в областта на енергийните технологии. Тази година отпусканата стипендия нарастна от 600 на 800 лв.

Специално да благодари на спомоществователите си в деня на техния професионален празник дойде Пламен Янакиев, който получи стипендията за учебната 2013-2014 г. Пламен вече е кандидат студент, стипендията му е послужила в подготовката за Техническия университет в София: „Надявам се да бъда приет, да завърша успешно и после да работя именно в „Топлофикация Бургас”, призна той.

Новият стипендиант е Теодор Пешев, отличен ученик, медалист от национални олимпиади, председател на ученическия съвет в гимназията.

Последователно в социалната си политика, за Деня на енергетика топлофикационното дружество традиционно опрощава три месечни сметки на трима коректни абонати. Новият стипендиант Теодор Пешев изтегли имената им на произволен принцип в присъствието на медиите и гостите за празника. Услугите на „Топлофикация Бургас” ще са безплатни за Стайка Петрова от к-с „Славейков”, Георги Георгиев и Любов Проданова от к-с „Изгрев”.

„В трудната икономическа среда ние успяваме да вървим напред, да имаме своето социално лице и корпоративна отговорност. Невъзможно е това да се постигне без  всеотдайността на нашите служители”, каза инж. Дучев и връчи грамоти на хората, осмислили живота си чрез професията на енергетика. Званието „Енергетик на годината” получиха Силвия Хайдутова, Димитър Колев, Даниел Стоянов, Сашко Стефанов, Кирил Бахчеванов и Люцкан Вълчев.

Социалната и екологична роля на енергетиката

„Топлофикация Бургас” е дружеството, което осигурява топлина и удобство на над 30 хил. бургаски домакинства, на много административни и обществени сгради, болници, училища, детски градини и др. Съвместило модерните технологии  и иновации с постоянство в социалните ангажименти, предприятието е сред най-успешните в страната. Финансовият резултат от дейността му за 2013 г. е 2 500 хил.лв. В дружеството работят 150 души.

През 2013 г. тук са произведени 194 078 MWh топлинна енергия – 126 790 MWh чрез когенерация и 67 288 MWh  с водогрейни котли /разделно производство/. През годината на клиентите е доставена 134 950 MWh топлинна енергия. Когенерационна система, внедрена през 2007 г., направи възможно комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия от един и същ енергиен източник. През миналата година топлоцентралата е произвела  126 850 MWh електиречска енергия. На НЕК са продадени 120 741 MWh.

Ефектът от когенерацията е двустранен – икономически и екологичен. Чрез нея за 2013 г. са реализирани 17.69% икономия на гориво. Системата позволява поддържането на ниски цени на топлоенергията, въпреки поскъпването на природния газ. През последните 6 години цената на природния газ се е увеличила с 97.5 % , но това не се отразява съществено на цената на парното в града. От 2010 г. насам тя неизменно е най-ниската в страната, а от 1 януари 2013 г. беше намалена с още 10.99 % – от 65.099 лв/МВтч на 54.14 лв/МВтч без ДДС. Дружеството работи усилено и инвестира във внедряване на нови производствени мощности за диверзификация на енергийните източници.

Екологичният ефект на когенерацията е от глобално значение. Изграждането й бе финансирано от Датската агенция за опазване на околната среда, срещу което Топлофикация Бургас” се задължи за 5 години да редуцира и достави в датския регистър 468 328 t CO2, заверени от външен независим верификатор. През миналата година беше трансферирана последната емисия. Споразумението бе спазено стриктно и дружеството получи специално благодарствено писмо от Кралство Дания. „Благодарим ви за дългогодишното и ползотворно сътрудничество. Желаем ви успехи във всички бъдещи начинания”, пише в писмото на Антон Бек, директор на датската енергийна агенция.

19.06.2014 г.