БМФ Порт Бургас подкрепя бургаска параспортистка по пътя към европейските медали

БМФ Порт Бургас дари средства за предстоящото участие на Есмерай Ибрям в Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Уелс, Великобритания, което ще стартира на 18 август. Дарението ще послужи и за подготовка и екипировка на младата спортистка, превърнала се в ярък пример за несломимостта на човешкия дух.

Преди 10 години животът на красавицата се преобръща тотално. На 14 юни 2004 г., шофирайки към Бургас, тя губи контрол над автомобила си и катастрофира. При ударът, тя излита от колата и мантинелата я пронизва. Инцидентът е фатален, засегнат е гръбначният ѝ стълб. Следват четири операции, като два пъти са ѝ присаждани стволови клетки, с които са запълнени нервните окончания на гръбначния мозък.

Напук на съдбата, през 2010 г. Есмерай стартира своята професионална спортна кариера. Впечатляващ е броят на различните видове спорт, които тренира. Занимава се с хвърляне на копие и гюле, вдигане на тежести, дори баскетбол. Младата жена притежава амбиция, с която малко напълно здрави хора могат да се похвалят. През 2011 г. печели сребърен медал на Републиканско първенство по лека атлетика на хвърляне на копие и бронзов медал по вдигане на тежести. През 2012г. извоюва златен медал на Държавното първенство по вдигане на тежести за хора с увреждания и става републикански шампион в дисциплината по тласкане на гюле. Борбената красавица създава спортен клуб за хора с увреждания „Джавелин“. Така тя успява да зарази със своята амбиция и несломимост  все повече хора.  През 2013г. Община Бургас ѝ връчва специална награда за най-добър спортист с увреждане.

Сега Есмерай е на път да покори още един връх – не само личен, но и от национално значение. Благодарение на дарението на БМФ Порт Бургас, тя  е с няколко стъпки по-близо до бленувания успех – да се превърне в европейски шампион по тласкане на гюле.