Бургазлийка представя България на Европейския шампионат по конен спорт

Бургазлийка ще защитава честта на България на Европейския шампионат по конен спорт за деца и юноши, който започва днес в Арецо, Италия. Сияна Базотева от ККС „Кан Крум“-Бургас ще скача при децата. Софиянецът Венцислав Изов от клуб „МСВ Изови“ ще представлява страната ни при юношите.

Сияна записва първо участие на европейски форум, докато за Венци това е второ състазание от подобен мащаб. Младите ездачи бяха членове на Националния отбор за деца миналата година, но бе решено да не участват на европейското първенство в Испания. Сега двамата, окичили се с призови места и титли през годината, са амбицирани да покажат най-доброто от себе си.

14-годишната Сияна от ККС „Кан Крум“-Бургас е определяна като една от младите надежди на конния спорт у нас. Кариерата й започва в родния град. „Първото състезание за Сияна бе в Бургас – през август 2011-а. Класира се под номер 6, преодолявайки силна конкуренция на международния турнир в Будапеща, Унгария. Изявява се успешно на републикански, балкански и международни състезания. Максималните височини, които ще преодолява Сияна на европейското първенство са само с 5 см. по-малки от тези за мъже, група Б в България. Тя ще излезе на плаца с Финес утре в 17 часа.

След състезанието в Италия, Сияна ще бърза да се прибере в Бургас, където от 2 до 9 август ще се проведе най-големия турнир у нас, като участници и продължителност. До момента са записани 86 коня със състезатели от клубове в цялата страна.