Бургасбус тегли 6 млн. лева кредит за финансиране на новите екотролеи

„Бургасбус” ще изтегли 6 732 000 лева банков кредит за финансиране на покупката на новите екотролеи, които заменят амортизираните машини. Това решиха общинските съветници от ГЕРБ, които приеха докладна записка, внесена от управителя на общинския превозвач Петко Драгнев, без дебати. Това нажежи обстановката и доведе до взаимни обвинения.

 „Вие станахте за смях за цяла България. Как може да се гласува заем от 7 милиона без дебати?“, възмути се Ангел Божидаров от НФСБ.

Георги Дражев бе също недоволен от липсата на дебати по темата с дълга на Бургасбус. „Не може да вменяваме дълг на дружеството и бургазлии за 6 млн., без това да се обсъжда. Вие заробихте общината”, каза той.

Евгений Мосинов също бе категоричен, че е несериозно да се гласува този огромен заем, без обсъждане. „Трябваше да обсъдим не само заема, а  и възможността „Бургасбус” да го изплаща, както и дали това е единствената възможност”!

Оказа се, че кредитът се взима, тъй като по ОП “Околна среда” парите са спрени и ако ”Бургасбус” не се разплати на чешката компания , то тя ще ги съди и ще се плащат неустойки.  Това е третият транш от парите, нужни за заплащане на тролеите

Съгласно сключения договор за безвъзмездна финансова помощ и правилата на оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” , изпълнението на всички дейности по проекта следва да бъдат извършени до края на тази година.

В Бургас вече са доставени общо 16 тролейбуса. До края на септември ще пристигнат и останалите шест.