Бургас обяснява как се става най-добър град за живеене

Изграждането на пътен възел “Запад”, който ще изведе трафика от автомагистрала „Тракия” към Южното Черноморие и ще освободи града от задръствания е основен проблем пред Бургас. Проектът е стартирал, извършено е отчуждаване на имотите, но съвсем неочаквано и без обяснение държавата е спряла финансирането му. Средства са насочени към изграждането на съвсем нов пътен възел, построяването на който не е особено належащо – край гр. Българово в посока към „ЛУКойл”. Това съобщи зам.-кметът по Устройство на територията и строителството в Община Бургас Костадин Марков по времена дискусията  „Идеален дом в идеален град“.

Дискусията е организирана от вестник „24 часа”, който след инициативата за призовете „Най-добър град за живеене” оповести в Бургас  новата са идея за обявяване на „Идеален дом”.

Заместник кметовете от Бургас бяха поканени, за да представят начините, по които Бургас успява да бъде трикратен победител в  класацията „Най-добрият град за живеене в България“. Кратките минути на техните изявления се оказаха недостатъчни да изброят всичко постигнато през последните години, което прави града предпочитан и обичан. Но изтъкнаха, че следването на критериите и стремежът към първенство сами по себе си водят до изграждането на по-добра градска среда.

През тази година призът „Най-жив град” получи Несебър, затова, че там са се сключили най-много бракове и са се родили най-много деца.

„Дори не знаех,че участваме в такава класация, но не съм изненадан от приза. Той е резултат от последователната ни социална програма, насочена предимно към младите. Само от 2008 г. насам в Несебър са изградени 7 нови детски градини. Все повече млади семейства идват и остават да живеят в града ни. В момента в Несебър живеят и  36 хил. руски семейства, които също имат своите потребности. Нужна ни е по-голяма децентрализация, за да решаваме правилно проблемите, породени от бързото нарастване на населението в общината”, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Относно възможностите за гласуване на повече правомощия местните власти не получиха отговор от представителите на държавата. Областният управител Павел Маринов напусна форума 15 минути след началото му, без да бъде включен в дневния ред на изказванията. Представителката на Министерството на икономиката и енергетиката разказа за европроектите свързани с туризма, които предстои да бъдат финализирани.

Според инициаторите на дискусията добър град се прави с повече идеални домове. Те представиха кампанията си „Идеален дом”, която ще отличи  най-добрите сгради, офиси, блокове и къщи в България.

На форума присъстваха кметове на общини в Бургаска област, представители на бизнеса и академичната общност.