Връчиха 13 400 подписа „ЗА“ отварянето на пристанището на кмета на Бургас

Подписка с искането на 13 400 бургазлии да бъде отворена Зоната за обществен достъп до пристанище Бургас връчиха днес на кмета Димитър Николов представители на Инициативния комитет.

„Желанието на хората за отварянето на порта е категорично и държавата трябва да се съобрази с тази ясно изразена позиция на гражданите“, каза бургаският кмет. Той благодари на инициативния комитет, съставен предимно от млади хора, за активността и изразената гражданска позиция и се ангажира да отстоява пред държавата искането на бургазлии. Николов допълни, че още на предстоящата сесия ще входира докладна записка и подписката в Общинския съвет. Идеята е местният парламент да изрази с решение настояването си държавата да предостави на Община Бургас за стопанисване и управление зоната за обществен достъп в пристанище Бургас, определена от действащия ПУП.

„Хилядите подписи бяха събрани за по-малко от месец. Не е нормално вече няколко поколения бургазлии да не могат да стигнат до пристанището в собствения си град“, заяви председателят на инициативния комитет Даниела Бонева. Тя уточни, че подписката ще бъде връчена на областния управител Павел Маринов и изпратена до Министерски съвет, Министерствата на транспорта и регионалното развитие, както и до всички бургаски депутати. „Нека в края на мандата на този парламент покажат, че защитават интересите на жителите на Бургас“, допълни Бонева.

Отварянето на пристанището ще позволи продължаването на пешеходната зона до морето. Бургас остана единственият град в България със забранен достъп до кейовите места.  Община Бургас е единствената в страната, която спечели проект за изграждането на пристанище в Сарафово, което ще бъде открито през септември. В момента се подготвя проект и за рибарско пристанище в Ченгене скеле.

На срещата с младите хора присъстваха още зам.-кметът Красимир Стойчев и секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев.