Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство посети Несебър

Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство /ОГСН/ –  Денис Рикард посети община Несебър, за да се запознае отблизо с новата визия на града, както и с усилията на общинската администрация да запази във времето културно-историческото наследство на града.Пред портите на Стария град го посрещнаха кметът Николай Димитров, зам. кметът „Бюджет и финанси“ Иван Гургов, зам.кметът „Туризъм и търговия“ Лазар Япаджиев и от началник отдела „Несебър – Световно наследство“Златин Чаушев. След повеждането на работна среща високопоставеният гост премина по туристическия маршрут „Духовен Път“, изграден по проекта „Вяра в Несебър“.

След посещението на част от дипломатическия корпус това е поредната визита на високо равнище, на която бяха обсъдиха актуални теми и въпроси. Коментирани бяха проекти иварианти за още по-пълноценно съдействие между Несебър и Организацията на градовете Световно наследство. Николай Димитров запозна госта с интересни факти за Несебър, като изтъкна и голямата посещаемост на града – близо 30-40 хил. туристи на ден, които за празника на града, 15 август, достигат до 100 хил. души.

Денис Рикард определи Несебър като уникален град и  коментира възможността му да стане домакин на конгрес на ОГСН през 2017г.

 „Конгресите са два типа – регионален и световен. Градът е напълно достоен и има възможност да е домакин на регионален конгрес поради близостта на летището, инфраструктурата, която отговаря на изискванията и легловата база за настаняването на достатъчно гости”, разясни Денис Рикард. Той  изтъкна, че изключително добро впечатление му е направил фактът, че хората в Несебър имат истинско желание да живеят с културно-историческото наследство на града. Те оценяват това, което имат и с общи усилия се опитват да го запазят. Впечатлен е от съпричастността към оглавяваната от него организация и от това, че Несебър е много активен град и вече от 30 години участва в конференции и конгреси.

Организацията на градовете световно наследство е основана на 8 септември 1993 в град Фес, Мароко. В нея членуват 250 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Несебър е единственият български град в този списък. Градът е и сред основателите на Организацията на градовете на световно наследство.