Жителите на Маринка отново излизат на протест

Жителите на Маринка отново излизат на протест срещу изграждането на каменна кариера в близост до селото. Те ще изразят недоволството си пред Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/-Бургас от 16,00 часа.

Местните продължават да настояват процедурата по изграждане на кариерата да бъде прекратена.

Своето недоволство от инвестиционното намерение на фирмата „Берил” ООД те изразиха на 13 юни в с. Маринка. Инициативният комитет, създаден за спирането на процедурата, се срещна с директора на РИОСВ-Бургас. Той е поел ангажимент и обещал да поиска ново становище на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Бургас, което да бъде съобразено с променената фактическа обстановка от 2009 година. Жителите на Маринка твърдят, че все още това не е изпълнено.

Малко преди края на миналия месец Инициативният комитет проведе среща и със зам.-директора на РЗИ-Бургас – Вергиния Цанова, по време на която тя обеща да посети обекта и да изготвят своето становище в максимално кратки срокове. Няколко дни след това тя пристигна на място и констатира, че изграждането на кариерата ще постави в риск живота на хората. В непосредствена близост до мястото са разположени животновъдни обекти, обработваеми ниви, ферма за пъдпъдъци, ферма за коне, овощни градини и други, което изисква постоянното присъствие на хора и техника в района. Още на следващия ден с писмо до кмета на селото Лъчезар Колев РЗИ-Бургас съобщава, че отменя съгласуването на местоположението на обекта.

Междувременно стана ясно, че Министерски съвет е отменил концесията на каменната кариера още в началото на тази година. Въпреки това и в момента продължават процедурите по ОВОС. Никой от фирма „Берил”, която се предполага, че ще изгражда кариерата, не е се е появил в селото, за да се срещне с жителите.