Зафиров и Мосинов сложиха подписа си в подкрепа на пристанищните работници

Депутатът Атанас Зафиров и Евгений Мосинов  – общински председател на БСП –Бургас, сложиха днес подписа си в подкрепа на пристанищните работници, показвайки социалната си ангажираност към  тях. Двамата са на мнение, че в интерес на всички ще бъде да се отвори зоната за свободен достъп, но това не трябва да става в ущърб на служителите, работещи на Порта.

Свидетели сме на две подписки – една, организирана от инициативен комитет, с подкрепата на ГЕРБ за отваряне на Морска гара и втора – от работниците на Пристанище Бургас, които също искат гарата да се отвори, но едновременно с това да се запазят и работните им места.

Притеснението на  200 –тата души, които работят в Порта, е, че има риск с отварянето на Пристанището те да бъдат изхвърлени на улицата и да останат без препитание.

„Подписвам се под исканията на работниците от пристанището, но с уговорката, че трябва да се търси компромисно решение, което да удовлетвори и държавния интерес по отношение развитието на зоната, и съдбата и бъдещето на пристанищния оператор, и на хората, които работят там. Ако се реализира проектът в този му вид, се рискува хората да загубят работата си. Компромисното решение е да се отвори подход покрай фрегатата, което ще запази до голяма степен работните места, ще се открие и достъп на всеки, който желае. Това е разумното решение и трябва да се върви по този път”, коментира Атанас Зафиров. Така ще се запази обема на товари и ще има достъп до порта.

Евгений Мосинов съобщи, че само след броени дни ( 22.07) местният парламент ще гласува докладна записка, входирана от кмета Димитър Николов, в която се настоява да бъдат дадени на общината 80 декара  публична -общинска собственост, управлявани от пристанищна администрация. Мотивът на кмета е , че има ПУП, който  отрежда терена за Зона за широк обществен достъп. Според Мосинов трябва да бъде зададен въпросът, защо чак сега Общината иска имота и с това ще пожертва бургаски работници. Според общинския  председател на БСП отново се действа по познатата и отработена вече схема в Бургас-да заграбим всичко, пък после ще му мислим.