Избират строител на „Подземния град”

Община Бургас обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет:„Изпълнение на строително-монтажни работи (СМР) за изграждане на интерактивен атракцион „Подземен град“ в Приморски парк – бивши бомбоубежища“.

Очаква се офертите за строителството на атракцията да бъдат отворени на 18 август. Тогава комисия ще реши кои участници продължават напред в процедурата. Строителството да започне още тази година.

Целта на този уникален проект е да подпомогне развитието на туризма в Бургас, създавайки нов и изключителен по вида си туристически продукт, който ще стане основна атракция за туристите и гости на града.

Това ще бъде първият у нас подземен град, разположен в съществуващи и изоставени подземни бомбоубежища на територията на Приморски парк – гр. Бургас.

Бункерите там са изградени през 60-те години на миналия век.  Галериите са общо 12 помещения, със 17 коридора и четири изхода. Общата им площ е 3180 кв. метра.

Въпреки че мястото ще предоставя възможност за забавление на посетителите си, „Подземният град“ ще бъде изцяло съобразен с основното предназначение на бомбоубежището и използването му в случай на извънредни ситуации.

Предвижда се да бъде изградено и подземно кафене. Там посетителите ще могат да отдъхнат и се потопят в ретро атмосферата на града. Планирано е пространството да се допълни с интерактивното появяване на известни актьори и градски персонажи като, Апостол Карамитев, Райна Кабаиванска, Христо Фотев, Петя Дубарова, Георги Калоянчев, Коджакафалията и др.

Фирмата, която проектира подземния град е „Ателие Серафимови Архитекти“ ООД. На специалистите от продуцентска фирма Ц.С.М. ООД  ще се разчита да подготвят и първия по рода си аудио-визуален спектакъл за атракциона.

В момента убежищата са неизползваеми, там няма ток, нито санитарни възли и вентилационна система. Тепърва ще бъдат изграждани такива, както и предстои да бъде направена хидроизолация на стените, които в момента са пропити с влага.

Изчисленията за стойността на съоръженията вътре, както и техният монтаж, сочат 1 милион лева. Инвестицията в самата охранителна система, която включва камери, ще бъде 900 000  лева.

В „Подземния град“ ще има и други интерактивни помещения. Необикновеното при този обект е, че целта му е всеки посетител да се превърне в активен участник и със своите действия да предизвиква промяната на изградените атракции. Това ще става чрез използваните високотехнологични визуални средства – прожекция, механика, звук, светлина, графика, 4D и 5D ефекти. Общият им брой ще бъде 1000, а със 100 повече ще са атракциите.