Инициативният комитет за отваряне на Зоната внесе 13 580 подписа

Инициативният комитет за отварянето на Зоната за обществен достъп до пристанище Бургас с председател Даниела Бонева, връчи днес на Областния управител – Павел Маринов 13 580 подписа на бургазлии, искащи свободен достъп до Морската гара. На събитието присъстваха и заместник областните управители Евгени Врабчев, Юсеин Мехмед, главния секретар на областна администрация Севим Неджатиева.

„Подкрепям изцяло тази инициатива, каза г-н Маринов. Зоната не е лично дело, а цел на всички бургазлии. Тази инициатива трябва да продължи, защото в близко време тези 13 000 подписа ще станат 130 000.”

Той заяви, че изпълнението на тази навременна обществена инициатива е възможно само с подкрепата на всички заинтересовани страни, без оглед на институционални различия и политическа принадлежност при продължаващ обществен натиск от страна на гражданите.

От своя страна Областният управител на Бургас се ангажира да предаде подписката със съответните подкрепящи, придружаващи писма на областна администрация в Бургас до Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на транспорта с настояване за регламентиране на бъдещия разрешен свободен достъп на гражданите до Пристанище Бургас.

”Можем да ви окажем и подкрепа с експерти от различни служби. Зоната е съчетание от няколко части. Нужно е хармонично действие във всички структури. Лично за мен липсата на такава е основната причина мястото да не е отворено за свободен достъп”, каза още областният управител.

Председателят на инициативния комитет Даниела Бонева обеща подписката да бъде изпратена до Министерствата на транспорта и регионалното развитие, както и до всички бургаски депутати. „Несъстоятелно и смехотворно е да се оправдават с една стара обществена тоалетна. Публичният интерес е много висок, а вече си има и ПУП, който е одобрен“, допълни тя.

Пунктовете за събиране на подписи продължават да бъдат на старите си места – в началото на улица „Богориди”  и до Университета.