Кметът на община Несебър проведе няколко работни срещи в Москва

Кметът на община Несебър Николай Димитров направи няколко дневна визита в Москва по покана на директора на Център на промишлеността на Република България в Москва – Илиян Цонев. 

В хода на посещението бе организирана среща между българския градоначалник и проф. Виктор Архипов, член на Борда на директорите на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Беше обсъдена възможността да се проведе Международен черноморски филмов фестивал с домакин община Несебър.

Кметът на Несебър се срещна и със заместник кмета на град Волоколамск Андрей Славин с цел създаване на бъдещ договор за сътрудничество и взаимопомощ между двете общини. Очаква се Николай Димитров да изпрати покана до ръководството на Волоколамск за посещение в морския ни град, където да бъде представена отблизо хилядолетната му история, неговите природни и архитектурни ценности, както и да бъдат обменени идеи за бъдещо сътрудничество между двата града в сферата на деловото и културно взаимодействие и инвестиционните обмени. В заключение на срещата, директорът на българския промишлен център в Москва Илиян Цонев, изрази увереност, че едно подобно бъдещо сътрудничество между българската и руската община ще бъде от полза и за България.

Волоколамск е град в Русия, административен център на Волоколамски район, Московска област. Населението му наброява около 53 002 души. Област Волоколамск е уникално място, близо до Москва, където са преплетени исторически забележителности и запомнящи се събития от миналото. Тук се намират много места, покрити с безсмъртна слава герои, загинали в борбата срещу нацистите. Градът е един от най-старите в Русия – с 12 години по-възрастен е от Москва, а скоро му предстои да отпразнува 880 годишен юбилей.

По време на среща с директора на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева бяха обсъдени възможностите за сътрудничество по повод предстоящата туристическа борса в Москва. Там община Несебър ще участва в четири международни туристически изложения с проекта „Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт”, реализиран съвместно с общините Бяла и Долни чифлик. Целта е да се популяризират създадения в рамките на проекта Регионален туристически продукт, туризма в общините, както и да бъдат привлечени нови инвестиции към България и в частност към Несебър. Морската община е най-развитата в туристическо отношение в страната, с най-голям брой туристи. Това се дължи на богатото културно наследство и природни дадености, заради които Несебър е в списъка на градовете Световно културно наследство и вече 30 години носи славата на световна ценност.