„Лятна Танцова Работилница Dance It! 2014“ в Бургас

Фондация „Танцово Изкуство – Илиев“ с подкрепата на Фондация „Америка за България” и Община Бургас отново ще предоставят възможността на всички танцуващи да се включат в лятното издание на „Танцова работлница“. В периода от 18 до 30 август всяка сутрин ще се състоят класове по техника, а всеки следобед – ателиета по репертоар в няколко стила. „Лятна танцова работилница“ е подготвила за всекиго по нещо – класове по балет, хип-хоп, модерен и характерен танц, както за професионалисти и аматьори на високо ниво, така и (за първи път) за деца и по-малко напреднали. Традиционно, класовете ще бъдат водени от утвърдени хорегорафи от САЩ и България.

Класовете по балет и модерен танц ще преподава Крисчън ван Хауърд – артистичен директор на нюйоркската компания за съвременен танц VON HOWARD PROJECT и преподавател в Montclair State University и в известното Alvin Ailey School. Във фейсбук той споделя, че няма търпение да се върне в България за „Лятна Танцова Работилница“ и да се срещне с нови и бивши негови ученици от програмата, с които да създадат нещо прекрасно.

Балет ще има и за най-малките – в две възрастови групи: от 5 до 9 години и от 9 до 12 години. Обучението в най-ниската възрастова група ще започне от втората седмица. Преподавател  по балет за деца ще бъде Калина Владимирова. Тя е млада българска балерина, стипентиантка на „Фондация Танцово изкуство – Илиев“ в Ballet Chicago, работеща в трупата на Музикалния театър в София.

За разлика от пролетния формат на работилницата, това лято класовете по хип-хоп също ще се състоят само през втората седмица на програмата и ще бъдат водени от Здравко Костадинов. Той започва кариерата си в Studio Dance Zonе и е арт директор и основател на Groovez (dance community). Здравко също е стипендиант на фондацията, обучавал се в най-престижните хип-хоп студия в САЩ – Debbie Reynolds и Millennium в Лос Анджелис.

 Един от най-важните преподаватели в „Лятна Танцова работилница“ е Петър Илиев – основател на фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и инициатор на самата програма. Той е натрупал безценния си опит в България и САЩ. Преподава в няколко институции в Щатите, сред които Pacific Northwest Ballet – едно от 10-те най-добри балетни училища в света. Неговите ателиета по характерен танц обикновено са едни от най-различните, динамични и забавни класове по време на Работилницата.

Ежедневните ателиета на „Лятна Танцова Работилница“ ще се провеждат от понеделник до петък в Младежкия културен център (Младежкия дом) в Бургас. Всички участници в програмата ще имат възможността да станат част от традиционния финален спектакъл, който ще се състои на 30 август, събота, от 19 ч. в НХК и ще направи публиката свидетел на комбинацията от иновативната работа на хореографите с участието на всички танцьори от Работилницата.