Модерна и класическа Япония се срещат в Бургас

За втора поредна година в Бургас ще има Фестивал на японската култура “AnimeBouken”. Той ще се проведе на 26 юли /събота/ от 11.00 до 19.00 часа в Младежки културен център. Организатори на събитието са младежите от клуб за японска култура „Бака Форс“ – Бургас, което в превод от японски означава „сила на глупака”, с любезното съдействие на клуб „Накама“ (в превод „приятел“).

“AnimeBouken 2014” е събитие не само за многобройните почитатели на японската култура в България, но и за всеки, който се интересува от нетрадиционното изкуство. Официалното му откриване ще започне в 11.00 часа, след което програмата ще продължи с презентации на BakaForce, Hakama и Aniventure.

Oт 13.00 до 13.30 часа ще има демонстрация на японските бойни изкуства кудо и джиу-джитсу – популярни и много обичани в Япония.

От 15.30 до 18.30 часа ще текат прожекциите на няколко късометражни аниме филма иAMV (аматьорски фенски видеоклипчета с произволна музика и любими моменти от аниме и манга филми).

Организаторите на мероприятието и тази година са предвидили конкурс. От 14.00 до 15.30 часа започва Cosplay ревю (от CostumePlay), което всъщност представлява импровизиран театър, в който феновете трябва да бъдат облечени като любимите си герои от Аниме, Манга или видеоигри и ще трябва да разиграват атрактивни сценки въз основа на избрания от тях персонаж.

От 18.30 до 19.00 часа ще бъдат наградени участниците с най-добър костюм и тези, които най-добре са се превъплътили в образа на избрания японски герой.