Навършват се 101 години от кончината на Коджакафалията

На 15 юли, се навършват 101 години от кончината на Александър Георгиев – Коджакафалията. В знак на признателност, Община Бургас ще поднесе цветя пред паметника на благодетеля в Траурния парк. Всеки, който желае да изрази почитта си, може да открие мястото в кв. 57, ред 9, гроб 4.

Паметникът при гроба на Коджакафалията, който дълги години стоеше занемарен, беше реставриран, а пространството около него  облагородено по разпореждане на кмета Димитър Николов

Междувременно, на заседание на ЕСУТ от 14.03.2012 г. е определен терен за изграждане на представителен паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията. Общински съвет взе решение за предоставяне на терен в обособено УПИ II, кв. 139 по плана на ЦГЧ.  В  Дирекция „Обществени поръчки“ е входирана документация за стартиране на процедура  за конкурс за идеен проект, проектиране и изграждане на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията от траен материал (бронз, камък ).

 Александър Георгиев – Коджакафалията е най-големият дарител на град Бургас, наричан от мнозина „бащата на Бургас“. Той е роден през 1830 г. в с. Дюлгерия (днешно Зидарово), Бургаска околия. Останал сираче 5-годишен, 10 годишен вече работи като чирак в Созопол. На  18 години се преселва в Бургас и с братовчед си Янчо наемат дюкян близо до пристанището. За 50 години труд спечелва над 1000 декара земя, 7 магазина, много къщи, ханове и други и се реализира като голям търговец и благодетел, даряващ големи суми пари на бедните и сираците.  До края на живота си обаче Коджакафалията не сваля селските дрехи от скромност. 40 години живее в една складова стаичка /широка и висока 1,5 м и дълга 2 м/. Коджакафалията раздава „дворни места за подслоняване“ на повече от 600 семейства. Дарява множество къщи, дюкяни, ханове, които завещава на църкви, училища, болници и благотворителни организации.

През 1911 г. благодетелят прави най-голямото завещание в българската история. Дарението е на обща стойност 25 млн.златни лева.  Изключително силно и доблестно звучат днес думите от завещанието му – „всяка година, докато свят светува, да раздават в Страстната седмица преди Коледа събраните пари на бедните, без разлика от народност и вероизповедание, на всеки, кой каквато нужда има“.

Върху земите на Александър Георгиев – Коджакафалията днес са разположени две трети от централната градска част на Бургас, почти целият Приморски парк, комплексите „Бр.Миладинови“, „Лазур“, „Зорница“, близо 90 на 100 от сградите в Северната промишлена зона.

Делото на Коджакафалията е уникално и изумява със своята безкористност, благородност и съпричастност. Трудно може да си представим, че в днешни дни биха се намерили такива хора, които да се откажат от всичко материално в името на любимия си град и неговите жители. Всеки един, който иска да се преклони пред  паметта на този достоен бургазлия, посветил живота си на бедните и нуждаещите се, може да го направи като отиде до барелефа му на ул. „Поп Грую“.