НСОМБАЛ се обяви против лимитите в заплащането на лечебните заведения

Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) разпространи изявление, в което се обявява срещу промените в начина на заплащане. В сдружението членуват болници с държавно и общинско участие, които са гръбнакът на здравеопазването в страната. Сред тях е и МБАЛ – Бургас.

Приетите промени  са описани в изменение на постановление N 94 на Министерски съвет, което регламентира заплащането към  лечебните заведения. Те въвеждат лимити, които ще засегнат най-много областните болници, защото  намаляват средствата към тях с около 33%. Извършените надлимитни дейности ще се заплащат само ако не надхвърлят бюджета на НЗОК, което носи опасност  болниците да не получат парите си за реално свършена от тях работа.

Срещу промените вече реагираха множество съсловни организации на лекари и пациенти.

НСОМБАЛ предупреждава, че въведените лимити ще накарат пациентите да си носят консумативи и лекарства и е възможно да се стигне до намаляване и невъзможност за изплащане на заплати.  Има риск това да доведе  до напускане на висококвалифицирани специалисти. Най-засегнати ще бъдат  областните болници, които са длъжни да оказват спешна помощ.

Декларацията е приета от НСОМБАЛ на 30 юни 2014 г. Подписът си под текста е положил и изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Ето пълният текст на декларацията:

„Причина за публичното изявление от името на НСОМБАЛ е наложеното едностранно от НЗОК подписване на допълнително споразумение към НРД 2014, което по същество е промяна в НРД, наложена над договорни партньори едностранно, без право на избор.

Последствията от допълнително         споразумение и наложените прогнозни

стойности лимитират дейност, а дейността на областните болници е между 60 и 80% спешна.

Считаме, че областните болници са коректни партньори и до момента сме лекували около 40% от хоспитализираните пациенти, а сме получили около 20% от бюджета на НЗОК за болнична помощ.

За годините    хоспитализациите в      областните болници са статистически непроменени.

Ние днес сме по-притеснени от всякога, като припомняме отново някои специфики на дейност в областните болници:

–        задължително поддържане на единствени за областите губещи структури – Спешно отделение, ОТХ, съдебна медицина, ТЕЛК;

–        24 часов прием по спешност във всички структури;

–        изпълняваме социални функции;

–        изпълняваме на 100% недофинансирани пътеки в педиатрия, неонатология, инфекциозни болести;

–        приемаме всички здравнонеосигурени в областите;

–        през 2013 г. МЗ намали финансиране на СО, ОАИЛ чрез преминаване на финансиране към НЗОК с драстични намалени стойности;

–        неплащането на 33% от дейността ще доведе до неплащане към доставчици, с последващо спиране на доставки на медикаменти, консумативи, ел.енергия, вода;

–        намаляване заплати с последващо напускане на квалифицирани медицински кадри и загуба на дейности, единствени за областите.

Ние днес не протестираме за процентите намаление, а за последиците, които ще са катастрофални и най-тежки при областни болници, защото не можем да затворим врати на нито едно отделение, което е губещо. Но ако не получим  бюджетите си за изработена дейност,  няма да обявим само фалит, а затваряне на болници, които са наречени структуроопределящи или гръбнак. За съжаление подходът към тези болници не е като към такива.”