Общинските съветници решиха: Пристанището – отворено, без нарушаване на работния процес!

С 37 гласа „за” и след часове бурни дебати, днес Общинските съветници гласуваха решение, което на пръв поглед удовлетворява всички страни по темата за Зоната за обществен достъп в бургаското пристанище. Присъстващите се обединиха върху променения текст: „До 30 юли т.г. държавата да предостави на общината за свободен и охраняем достъп терена в УПИ 6, кв. 1, източна част, имот 10-19 заключен в зоната от Старата фрегата с граници 1 корабно място, Морска гара, Фара и яхтения клуб.”

В новата докладна няма да присъства частта, в която общината иска да стопанисва от първо до четвърто корабно място. То ще остане собственост на държавното пристанище, а зоната няма да нарушава работните процеси в пристанището.

Компромисното решение беше взето след като Красимир Стойчев, зам.-кмет в Община Бургас, Николай Тишев и лидерите на политическите партии в ОбС насред заседанието се наложи да обмислят решение от създадената ситуация. Евгений Мосинов настоя да бъде добавена още една корекция – да се запази експлоатационната дейност на пристанището.

„Много бих искал старите времена за пристанището да се върнат, но това няма как да стане. Това е една златна мина, която беше разбита с времето. Всякакви пречки се появиха. Всички искаме и товарни кораби и пасажери. Искаме и нови товарни кранове. Желанията на всички се препокриват. Нека тръгнем разумно, никой не иска да бъдат затворени корабните места. Единствено желаем свободен достъп”, каза Красимир Стойчев, за да успокои множеството присъстващи в залата пристанищни работници.

Днес градоначалникът не присъства на общинската сесия и беше представен в залата на Общинския съвет от неговия заместник по финансовите въпроси Красимир Стойчев.

Тази сутрин повече от 100 пристанищни работниците дойдоха със свирки и знамена в залата на Културния дом на нефтохимика и останаха на заседанието, за да защитят правата си. Разискванията премина с много политически оплювки, дюдюкания, освирквания и прекъсвания на дебатите.

„Никога не стоял въпрос за освобождаван на работници, след като се отвори зоната за обществен достъп. Ако имаше заплаха и за един от работници щяхме да гласуваме против“, каза общинският съветник от ГЕРБ Диан Димов“.

Димитър Людиев добави, че групата от ГЕРБ е обвинена несправедливо и никога не е искала съкращаване на работните места, а точно обратното.

Изобщо не трябваше да се стига до тук, след като всички страни искат едно и също“, каза изпълнителният директор на порта Николай Тишев.
“Една отколешна мечта на бургазлии се сбъдна – това пристанище да се отвори. Пасажерските кораби ще си идват по график, през останалото време пристанището ще си работи. Няма да бъдат засегнати ничии интереси. Няма да има уволнени служители, напротив – нека се увеличават работниците и заплатите”, заяви отново зам.кметът Красимир Стойчев.

Днешното заседание завърши с удовлетворяващ край и привидно разбирателство.