Откриват „Дни на Тоскана“

Бургазлии и гости на града днес ще станат свидетели на интересна изложба на тосканските майстори на ювелири. Днес, в 18.30 часа ще бъде открито второто издание на „Дни на Тоскана“ в Бургас с изложба на сламени шапки от Музея на сламата и плетката „Доменико Микелачи“ в град Синя, Тоскана и изящни аксесоари от Модна къща „Беллора“.

Експонатите, които гостуват от Музеят в Синя са от началото на миналия век. Културният институт носи името на Доменико Микелачи, който в далечната 1714 г. започва да се занимава с производство на сламени изделия и превръща красивото италианско градче в най-големия в Тоскана център за изработка на сламени шапки.

Специално внимание заслужава и колекцията от изискани шапки на Модна къща „Беллора“, предпочитани от кралски особи, филмови знаменитости и музикални звезди.

В 19.00 часа около фонтана ще започне концерта на открито „Вълшебна Тоскана“. Почитателите на италианската музика ще имат удоволствието да се насладят на известни италиански евъргрийни и модерни хитове в изпълнение на талантите от клуб „Сезони“, даровити възпитаници на ГРЕ „Г.С. Раковски“ и ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, група „Горещ пясък“. Специално участие в спектакълът на открито ще вземат Клуб по спортни танци „Бургас 1975“.

Вълнуващи заглавия, вдъхновени от прекрасната природа и на Тоскана и умението на италианците от тази област да се наслаждават на живота, ще бъдат представени пред лятна книжарницата  „Хеликон“ на ул. „Богориди“ (пресечката с ул.“ Лермонтов“) на 16-ти от 18.00 часа. /В случай, че времето не позволява, проявата ще се състои в книжарница „Хеликон“ на пл. „Тройката“ 4/.

Експозицията „Истории от слама“ ще бъде представена в КЦ „Морско казино“, зала „А. Г. Коджакафалията“ и ще остане там до края на месеца.