Показват първообраза на българския химн в Бургас

Документална изложба, посветена създателят на химна на Република България Цветан Радославов бе открита в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино” като част от програмата за честване на 145 години БАН. Под наслов „Мила Родино”, тя проследява живота и делото на бележития българин в снимки и документи, повечето от които се показват за първи път. Използвани са материали от фондовете на научния архив на БАН, Историческия музей – Свищов и др.

В експозицията откриваме автентични архивни документи, нотопис и фотографии, оригинални картини и музейни експонати, които разгръщат непознати страници от богатия живот на Цветан Радославов. Представен е и първообразът на българския химн. Той е изпят от проф. Шишманов през 1926 година, а е нотиран от проф. Панчо Владигеров.

Изложбата бе представена от доц. д-р Ружа Симеонова, директор НА БАН. Тя подчерта, че експозицията е създадена за 150 години от рождението на Цветан Радославов, който необяснимо защо от десетилетия е бил забравен. Доц. Симеонова припомни неговата биография– роден в Свищов, наследник на видни възрожденски фамилии, учил във Виена, Прага и Лайпциг, доктор по философия, магистър на изящните изкуства, човек с богата музикална култура и интерес към етнографията, нумизматиката и археологията… Най-ценната част от интелектуалното завещание на Радославов е песента „Мила Родино“, която през  1964 г. е утвърдена за национален химн на Република България.

Изложбата ще бъде на разположение на жители и гости на Бургас до 20 юли.