Почетена е паметта на жертвите от атентата в Бургас

По повод две годишнината от кървавия терористичен акт на летище Сарафово, еврейско-български център „Алеф“ почете паметта на жертвите. Пред паметника на Бургаското летище беше поднесен венец и цветя от името на организацията. Председателят Алберта Алкалай каза, че почитта на невинно загиналите трябва да обединява всички в непримиромост към ксенофобоята, расизма и религиозната нетърпимост. Тези човешки пороци пораждат зверското явление на тероризма. “Няма кауза, която да оправдае съзнателното отнемане на живот на мирни и невинни хора. Всеки, който се опитва по този начин да постигне целите си, е обречен на неуспех!”, заяви Алкалай пред събралите се.

Своята почит отдадоха също кметът на Бургас – Димитър Николов, почетният консул на Израел в Бургас – Орлин Мандов, директорът на летището –  Георги Чепилски, представители на Областна дирекция на МВР и пожарната в града представители на ОЕБ „Шалом“ – Бургас и др. Те поднесоха цветя на паметника изграден преди една година в име на загиналите.

След цели 2 години разследването на престъплението не е приключило. Едва вчера ДАНС разпространи официлна информация, че е разкрило самоличността на извършителя. Това е Мохамад Хасан Ел Хюсеини,  роден в Ливан на 27.05.1989 г., който има и френско гражданство. Хюсеини е свързан с ислямската групировка “Хизбулла”.