Предвижда се нов облик на бургаската гара

Предвижда се нов облик за бургаската гара от 2016 година. Модернизацията ще струва 8,1 млн. лева без ДДС. Това бе съобщено днес по време на подписването на договора за рехабилитация на пътническата жп гара в Бургас, на което присъстваха министърът на транспорта Данаил Папазов, зам.-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Христо Алексиев, кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Павел Маринов.

„В рамките на проекта ще бъде обновена приемната сграда, ще се извърши реставрация на фасадата, ще се вградят модерни инсталации, ще се обновят пероните и ще се осигури достъп за хората с намалена подвижност. По проект това трябва да стане за 20 месеца и да даде възможност Бургаската гара да придобие един съвременен, модерен облик, който обаче да съхрани и историята”, каза министър Папапзов.

Сградата на бургаската гара е е паметник на културата, построена в началото на XX век и е една от първите железопътни гари в България. Зданието е изграждано на три етапа в периода от 1908 до 1929 г.

От „Железопътна инфраструктура” се ангажираха след обновяването архитектурният облик и автентичността на гарата да бъдат съхранени.

Върху  покрива на гарата ще бъдат монтирани фотоволтаични панели. Обновената сграда и околното пространство ще предлагат на пътниците комфорт, магазини, заведения за хранене, безплатен Wi-Fi, зона за отдих, център за информация и закупуване на билети за всички видове транспорт.

Съвместно с община Бургас проектът е синхронизиран с бъдещите планове, заложени в проекта „Зона за обществен достъп“ („Супер Бургас“), който ще отвори града към морето и ще обедини пространството между жп гарата, автогара „Юг“ и част от пристанището.

„Очакваме с нетърпение този комплекс – пътен възел, жп трасето Бургас и жп гара Бургас, да бъде алтернатива на автомагистрала „Тракия” и да намалее този автомобилен натиск към града, особено в транзитен план, защото проблемите и неприятностите, които имаме, са страшно големи.

Даже прогнозите и разчети, които бяхме направили преди 2-3 години, изпреварват реалността днес. Ако така продължи, Бургас просто ще бъде блокиран от автомобилен трафик, особено в летните месеци. Затова този зелен транспорт е възможност и алтернатива да ни се помогне в транзитния туристически трафик”, каза кметът Димитър Николов.

Транспортният министър Данаил Папазов благодари на кмета и областния управител и каза, че Бургас е един от градовете, които трябва да служат за пример на всички в България, тъй като тук всички красиви проекти се посрещат с разбиране.