Природонаучният музей в Бургас стана дом на живи тропически пеперуди

Живи тропически пеперуди са най-новата атракция, с която бургаския Природонаучен музей ще привлича посетители това лято. Пеперудите литнаха днес в специална зала, превърната в  истинска градина с подходящи за тях растения. За подготвянето на подходящия за пеперудите дом  със зеленина и цветя са  помогнали от Бургасцвет.  Създадена е и подходяща температура и влажност. Новите обитатели на градината се чувстват добре, похапват си от специалната хранилка  и дори доверчиво кацат по дрехите на посетителите.

Подобни изложби в големите европейски музеи и ботанически градини са  утвърдена практика, но за  Бургас, а и за България това е новост.

Пеперудите, които пърхат сред растителността в музея, сега са 50 на брой и са представители на 11 вида от различни континенти – Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Сред тях са синьото морфо пелеидес, пеперудата сова, монархът и др. Голям интерес предизвиква пеперудата, която с неразперени крила прилича на есенно листо.

Екзотичните красавици са излюпени в специален инкубатор във Варна. В Бургас те ще пораснат и ще радват посетителите до края на септември. Поради различната продължителност на живота им, за жалост – твърде кратък, в края на лятото ще пристигнат още пеперуди. Така за целият период на изложбата  пеперудите ще са около 100.

За своите гости екипът на музея е подготвил обяснителни табла и материали, а с удоволствие и провежда беседи с тях.  Посетителите могат да наслаждават на екзотичните красавици, да ги снимат, но в никакъв случай не бива да ги докосват.  Защо? Просто попитайте…

Изживяването сред тропическите пеперуди съвсем естествено се прелива в разходка из другите зали на музея. Не без значение е, че на място може да се направи сравнение с пъстрите екземпляри, които се срещат по нашите земи.

Както е обичайно при изложбите, книгата за впечатления е на разположение на всеки, който иска да сподели изживяването си… И да получи „пеперуден” печат…

И най-важното: Природонаучният музей работи с удължено лятно работно време: от понеделник до петък:  9 – 19 часа, събота 11 – 19 часа.

Специално заради пеперудената жива изложба музеят ще е отворен и в неделя, 3 август – от 11 до 19 ч.

Допълнителна информация:

Пеперудите са очаровали хората още от дълбока древност. Не е случайно, че са открити изобразени в египетска гробница на възраст 3 500 г. Почти няма народ, който да няма легенда или обичай, свързан с пеперудите. Те са част от огромната група на насекомите. Учените ги отнасят към разред Люспокрили (Lepidoptera). Названието Lepidoptera произлиза от гръцките думи „лепидос“ – люспа и „птерос“ – крило. Погледнато под увеличение крилото на пеперудата прилича на мозайка, съставена от многобройни, припокриващи се люспи с различна форма и цвят. В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).