Пясъчният град в Бургас отвори врати

„Приказки от пясък” е мотото на VІІ-я фестивал на пясъчните скулптури в Бургас, който посрещна първите си гости. Негови създатели са 12 художници от Норвегия, Чехия, Португалия, Украйна, Русия, Латвия, Белгия и 10 от България. Символичен старт на лятната атракция даде Йорданка Ананиева – заместник- кмет по култура, а популярната банда „Джаго зе” създаде подобаващ за случая  музикален фон.

Ваятелите са сътворили пясъчния град от около 4000 тона пясък по вече изпитана технология, която не позволява на дъжда и вятъра да нанася поражения върху творбите. А те наистина са впечатляващи! И изглеждат монолитни, въпреки материала, от който са направени.

Приказните композиции в най-мащабното от всички досегашни издания на фестивала представят над 65 персонажа. Редом с героите от  класиката  Червената шапчица, Снежанка и джуджетата , Аладин и духът от вълшебната лампа,  Маша и мечокът, Дон Кихот и Санчо ни посрещат семейство Флинстоун, Таласъми ООД, Спайдърмен, Проклетникът…  Както и персонажите от безспорния хит „Ледена епоха”.

Приказният град ще създава вълшебства за малки и големи до 15 септември. А ако времето позволи – и след това.

Порасналите ще могат да задействат машината на времето за връщане в безгрижното детство срещу 3 лева. Най-малките ще стават част от вълшебството   безплатно. Няма да заплащат входна такса и хората с увреждания. Билетът за ученици и пенсионери  е един лев.