Равини успокояват душите на загиналите в атентата на летище Бургас

С еврейски религиозен ритуал за мъртвите, отслужен от равините от Бейт Хабат от София, Сл.бряг и Варна- Йозеф Саломон, Амрам Малка и  Йоси Алперин пред паметника на Летище Бургас бе почетена паметта  на шестте жертви от трерористичния акт на 18 юли 2012 година. Възпоменанието започна с химните на България и Израел и минута мълчание в памет на невинно загиналите, след което бяха запалени последователно шест свещи – по една за всеки. Със свирене на шофар беше отправено послание за мир на техните души.

На възпоменателната церемония присъстваха Н. Пр. Шаул Камиса Раз –посланик  на Израел у нас, Орлин Мандов- почетен консул на Израел в Бургас, Яков Джераси – директор на фондация „България интернешънъл“,  Пламен Георгиев -заместник-министърът на вътрешните работи в оставка, Светлозар Лазаров -главен секретар на МВР, председателят на БЧК – Христо Григоров,  Красимир Стойчев -заместник-кметът на Бургас, шефовете на бургаската полиция и летище, представители на МБАЛ Бургас, на еврейските организации Шалом и Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф, политици, журналисти и граждани.

В словото си заместник-министърът на вътрешните работи в оставка Пламен Ангелов заяви, че атентатът е довел до цялостно преосмисляне на националната сигурност и е извел на преден план взаимодействието и координацията със всички международни партньори на България, за да се противодейства на тероризма. „Израел е не само наш партньор, Израел е наш приятел. Ние сме заедно и нашата сила е в това”, подчерта той.

 „Болката не може да се заличи. С това, което правим тук за паметта на загиналите, искаме да потвърдим, че ще ги помним винаги. И всички виновници за това, което се случи на летище Бургас, ще бъдат наказани”, изрази увереността си посланик Шаул Камиса Раз.

Възпоменателната церемония, която бе проведена при изключителни мерки за сигурност, завърши с полагане на цветя пред паметника на жертвите от атентата на 18 юли. Венец от името на ОЕБ „Шалом“ България положиха Алберта Алкалай и Сабетай Калдерон. Паметта на загиналите се почита този месец за втори път. Според религиозните канони, поменът трябва да бъде извършен на дата, съгласно еврейския календар, която тази година е 24 юли.