Римски легион ще дефилира по улиците на Бургас

Автентичен римски легион от 1 век ще дефилира по централните бургаски улици на 13 юли. Легионерите ще преминат с тържествен марш по главните улици „Александровска“ и „Богориди“.

Тази неделя в 16.00 часа площада пред Общината ще се превърне в жива картина от 1 век. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се запознаят отблизо с бита, обичаите и навиците на древните римляни. Над 20 автентично облечени легионери ще правят демонстрации, изпълнявайки командите на своя Пълководец. Тук ще бъдат представени и тънкостите на древните занаяти от архаичното време, ще се насладите на апетитни ястия от римската кухня.

Малко по-късно от 19.00 часа участниците ще оживят централните улици с тържествен марш-парад. Легионерите ще се отправят към Морската градина, където ще се състои заключителната част на възстановката от 20.00 часа на терасата до КЦ „Морско казино“.

Ден по-рано /12-ти юли/ в Археологическия резерват „Деултум“ сред останките на античната колония ще „оживеят“ древни ритуали, весталки, легионери, патриции и знатни римляни. Демонстрациите на легионерите ще бъдат придружени с възстановки на типичните за това време занаяти – ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня, представяне на римска сватба и др.

Сред останките на Античните терми в светилището на трите нимфи денят ще приключи с изпълнението на Джаз формация – Бургас.

Атрактивните събития се организират по проект BG161PO001/32-02/2011/016 – „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“, който се изпълнява от Община Бургас в партньорство Община Средец и със съдействието на Исторически музей – Средец.