Синдикатите в “Топлофикация Бургас”: Българските граждани поемат негативите на НЕК

В решението на ДКЕВР от 30.06.2014 г. за утвърждаване на цените на топлинната и електрическата енергията, произведена по комбиниран метод в топлофикационните дружества, няма нито пазарна нито социална логика, считат от синдикалната секция на КНСБ в „Топлофикация Бургас”. Ръководството на синдиката настоява за спешна среща с отговорните институции, на която да бъде преразгледано решението на държавната комисия. В декларация до Министерския съвет, Министерството на икономиката и енергетиката и до ДКЕВР синдикалистите твърдят, че  енергийният регулатор поставя на изпитание съществуването на всички топлофикационни дружества в страната, което неминуемо ще рефлектира върху техните работници и многобройните им клиенти.

В унисон със световните екологични изисквания през последните години „Топлофикация Бургас” инвестира 15 млн. лв. за изграждането на когенерационна система, се разяснява в декларацията. В процес на изграждане е нов котел за изгаряне на биомаса, в който се инвестират още 3 млн. лв. ТЕЦ-ът се превърна в модерно и ефективно работещо европейско дружество. С последното си решение ДКЕВР доказа, че държавата нехае за него.

Комисията реши драстично да намали изкупната цена на ел.енергията от когенерация и да понижи, макар и незначително, продажната цена на топлинната енергия. С това постави дружеството в невъзможност да се самоиздържа, да предлага качествена услуга на клиентите си и да реализира инвестиционните си намерения.

„Оставаме с впечатлението, че решението на ДКЕВР е взето под натиска на НЕК, която в момента дължи на бургаското дружество над 10.5 млн. лв. за изкупена, но неплатена електрическа енергия. „Топлофикация Бургас” е търговско дружество и не бива да поема негативите на НЕК. Неговият фалит няма да стабилизира електрическата компания, но ще остави 150 работници без работа. Като синдикалисти ние не можем да допуснем хората, които са ни гласували доверие, да оставят семействата си без препитание”, пише в декларацията.

Според решението на регулатора, в Бургас топлоенергията трябва да поевтинее с 0.1% за мегават час, което няма да се отрази на сметките на потребителите. Но ще се отрази на финансовото състояние на дружеството. Синдикалистите се чувстват задължени да разяснят на населението, че зад това решение стои единствено предизборна манипулация: „С измамни цифри и проценти държавните институции подвеждат хората, което за пореден път доказва, че нехаят за българските граждани, не искат да разберат проблемите пред бизнеса и единствено в интерес на своето благосъстояние държавните чиновници вземат решения, които водят търговските дружества към колапс.”

„Топлофикация Бургас” осигурява централно отопление на 32 000 домакинства. С новите цени, противно на популистките изказвания, тяхното парно няма да поевтинее, твърдят от синдиката. Те водят единствено до съкращаване на работни места в дружеството, които и сега са на ръба на минимума, и до свиване дейностите на всички доставчици по веригата.

ДКЕВР доказа тезата, че българската енергетика е пред фалит, казват синдикалистите и питат кой ще понесе отговорността за това. „Ще могат ли политиците и експертите да обяснят на българския народ мотивите, поради които извършат национално предателство. Ще го убедят ли, че вносният ток е по-евтин от българския, особено когато голяма част от гражданите няма да имат работа и доход, с който да го платят?”, е написано в декларацията, в която синдикатът заявява готовността си да предприеме всички разрешени от закона мерки в случай, че решението на ДКЕВР не бъде преразгледано.