Улица „Ген. Гурко” вече официално е Синя зона

Улица “Ген. Гурко” в Бургас вече официално е “Синя зона”, бе решено днес на Общинската сесия. Решението беше прието от Общинския съвет по предложение на кмета Димитър Николов с 29 гласа – за, 10 – въздържали се  и 5 – против.

„Синята зона” се разширява и вече ще обхваща участъка на улица „Генерал Гурко” в отсечката между ул. „Трайко Китанчев” и бул. „Демокрация”. Това беше една от малкото улици в центъра, свободни от „синя зона”. Тук обаче рядко се намират места, тъй като шофьорите отрано ги окупират.

Председателят на Общинския съвет Костантин Луков бе на мнение, че трябва да има платено паркиране на тази улица. По думите му до момента безплатните паркоместа там се заемали изцяло от колите на хора, които работят в близките заведения и ресторанти. Като стане платена, улицата ще се отвори и за останалите граждани, които ще могат да паркират на нея.

Категорично против разширяване на „синята зона“ се обявиха Евгений Мосинов от БСП и Валентин Касабов от НФСБ.

Бургазлии са на различно мнение!  Едни –  че тя облекчава трафика в града, други пък са категорични, че излишно го натоварва.

Още през септември миналата година Общински съвет-Бургас прие Наредба за условията и реда за платеното паркиране на територията на града и се възнамеряваше този участък да влезе в зоната за паркиране.

Очакват се 142 места за колите, от които 125 с режим платено паркиране, 9 паркоместата за инвалиди, 5 – за колите със служебен абонамент. Ще бъдат осигурени и три места за таксита.