Учени от БАН представят в Бургас приноса на науката за развитието на региона

Конференция „Науката – гарант за социално-икономическото и културното развитие на Бургаска област“ се провежда днес в Бургас. Форумът е организиран от Регионалния академичен център на БАН под патронажа на кмета на община Бургас Димитър Николов и е част от програмата за честване на 145-годишнината на БАН.

„Успехите на Бургас се дължат на това, че всеки, който идва на ръководния пост на общината, надгражда.” Това заяви в приветственото си слово при откриване на конференцията председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той призова и другите български градове да приложат тази практика, тъй като според него така се защитава титла „Най-добър град за живеене и бизнес”.

Почетният гражданин на Бургас акад. Никола Съботинов открои положителните резултати от сътрудничеството на БАН с Община Бургас, което се осъществява на базата на конкретни договори. Това до голяма степен се дължи на факта, че Бургас заема водещо място по богатство на хора в трудоспособна възраст, както и на партньорството с двата университета в града. Не случайно тук е открит първия регионален център на Академията, който работи изключително успешно вече 5 години, припомни акад. Съботинов.

Приветствени слова произнесоха още областният управител на Бургаска област Павел Маринов и кметът Димитър Николов, който даде официален старт на конференцията.

Заместник-кметът Красимир Стойчев презентира пред участниците във форума Бургас като град на възможностите. Той акцентира върху ключовите области, които Бургас развива и проектите, които предстои да бъдат осъществени. Той изтъкна редица факти, които позволяват на Бургас да запази призово място сред градовете в България – ІІ място по икономически потенциал. 12% от населението на общината е с висше образование, а процентът безработни е 1/3 от средният за страната, припомни г-н Стойчев.

На фона на споделените положителни тенденции за развитието на Бургас изключително песимистично прозвуча анализът на проф. Гарабед Минасян от Института по икономически изследвания. Той изнесе статистически данни, които илюстрират нелицеприятна за страната ни картина: страх и несигурност за утрешния ден в условията на институционална криза. Проф. Минасян видя причините за това в прирастът на икономиката в сянка, ниската образованост на населението, отдръпването на чуждите инвеститори /към края на 2013 година те са намалели със 17 %/, бягството на резидентен капитал, честата промяна на законите. Като цяло политическата система у нас спъва развитието на икономиката, бе изводът, който направи проф Минасян. Тази констатация предизвика оживена дискусия още след края на неговото изложение.

Естествено продължение на темата се оказа докладът на акад. Васил Сгурев от Института по информационни и комуникационни технологии.  Особено убедително той говори за ролята на иновациите и технологиите в световен мащаб и на този фон посочи някои варианти за промяна на икономическата ситуацията у нас.

Работата на конференцията продължи с представяне дейността на учени от различни институти при БАН в интригуващи области, сред които опазването на животинския генетичен фонд в региона, медико-биологичните аспекти на демографската криза, режимите за стопанисване на европейско значими хабитати в Странджа и др. Интерес предизвиква представянето на система за прогнозиране на аварийни нефтени разливи в басейна на Черно море, както и натуралните козметични продукти Black Sea Stars, разработени от учените от БАН, като пример за добра практика за сътрудничество между науката и бизнеса.