Христо Ковачки e окончателно оправдан

Върховният касационен съд окончателно оправда Христо Ковачки по делото за укриване на данъци. В продължение на шест години бизнесменът бе подложен на сериозно съдебно изпитание, за да докаже, че е невинен.

„Макар и след 6 години и стотици съдебни заседания, вярвах, че ще бъда оправдан, защото в противен случай означаваше да подложа на съмнение обективността на българските институции”, казва Ковачки.

С Решение № 242 от  8 юли 2014 г., Върховният касационен съд /ВКС/ потвърждава оправдателната присъда на втора инстанция.

Обвинението твърдеше, че в периода 2005 – 2008 г. Ковачки е източил над 16 млн. лв. ДДС чрез фиктивни сделки. Единствено първата съдебна инстанция – Софийски градски съд с председател Александра Йорданова на 14 април 2011 г. призна Ковачки за виновен. През май 2012 г. САС го оправда, но Върховния касационен съд върна делото. Днес става ясно, че бизнесменът е оправдан окончателно, тъй като решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Името на Христо Ковачки е обвързано с Бургас. Няколко негови фирми развиват дейност на територията на града и осигуряват работа на над 1000 души.