3 км достигна тапата в Бургас през уикенда

„Вече е опасно! Ако спешно не се финансира пътен възел „Запад“, градът ще стане капан за хора и автомобили“, алармира кметът на Бургас

3 километра достигна тапата в Бургас от автомобили, пътуващи от магистрала „Тракия“ към Южното Черноморие през уикенда. Освен нерви и стрес за шофьорите, пътно-транспортните произшествия вече са ежедневие. Има опасност и от драстично замърсяване на въздуха от изгорели автомобилни газове. Вече се отчитат и закъснения в разписанието на градския транспорт заради километричните опашки. Тези данни бяха изнесени днес на оперативка на кмета на Бургас Димитър Николов. 

„Вече е опасно! Инфраструктурата на града не е проектирана за такъв трафик. Ако спешно не бъде отпуснато държавно финансиране за пътен възел Запад с обходен път, който да извежда транзит движението от автомагистрала „Тракия“ към Южното Черноморие, градът ще стане капан за хора и автомобили“, алармира кметът на Бургас. 

Проблемът вече не е само регионален, а касае хиляди хора, планирали лятната си почивка на юг, които прекарват часове в колите си заради транспортния блокаж.

За самия Бургас последствията са огромни и те дават сериозни отражения върху местната икономика. Заради задръстванията, хората закъсняват за работа, доставките  осъществявани от фирми, също и това води до сериозни финансови загуби за бизнеса. 

На оперативката бяха представени данни, според които през юли от четири коли, влизащи в Бургас, три преминават транзит на път за Южното Черноморие. Още по-тежко ще бъде положението през август, когато е пикът на летния сезон. Заради голямото строителство, потокът не е само от леки автомобили, а е ежедневен от обслужващи курортите на юг от Бургас камиони. „Изграждането на пътен възел „Запад“ е от национално значение. Това ще спести преминаването на трафика през три жилищни зони на Бургас, отровните газове, шум, прах, амортизация на пътната инфраструктура, която Общината поддържа. Да не говорим за стреса, катастрофите, опасностите от прибягващите пешеходци през натоварените участъци“, допълни Николов.   

Цялостният проект за изграждане на пътен възел „Запад“ с надлез е готов отдавна. Първият му етап приключи с отчуждаването на терени и преместването на подземните комуникации.   

За изграждането на пътен възел „Запад“ има правителствено решение. Общата стойност на проекта е 20 987 912,38 лв. с ДДС, от които са отпуснати едва 4 млн. С тях е изградена една от отсечките, които свързват  ул. „Проф. Якимов“ и „Одрин“. Въпреки, че обектът е под шапката на Агенция Пътна инфраструктура, община Бургас вече инвестира близо 2 млн. лева отчуждаване на терени и преместване на подземната комуникация. Заради липсата на финансиране, останалите етапи от реализацията на проекта са замразени.  

Стартирането на един от най-важните инфраструктурни обекти за Бургас и региона – надлез над Товарна жп гара с пътен възел на ул. „Одрин“ и ул. „Крайезерна“, ще доведе до извеждане на транзитния поток по обходен маршрут, разтоварване на основната улична мрежа и обезпечаване транспортно-комуникационното обслужване на територията. С новопроектираното трасе ще се осигури директна връзка от главен път І-6 София – Бургас и І-9 Варна – Бургас – М. Търново не само с производствените зони „Север“, „Юг“ и „Победа“, пристанищния комплекс, но и с цялото южно черноморско крайбрежие.