7 милиона лева приходи от плажовете за 2014 г.

Близо 7 милиона лева са приходите от началото на годината от концесии и наеми на плажовете. От концесионни такси са събрани 5 млн. лв., а от наеми – 2 млн. лв. Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие 50% от  приходите се превеждат на общините, на чиято територия са морските плажове, за подобряване на прилежащите територии, за почистване на неохраняемите плажове и обозначаването им с предупредителни табели. На областните управи се предоставят 10% от приходите за осигуряване на водно-спасителна дейност за участъци от неохраняемите плажове, които са с висока посещаемост. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на инспекция на централния плаж в Созопол.

„За първи път предприехме мерки държавата да се погрижи за безопасността на неохраняемите плажове, към които няма инвеститорски интерес – не са отдадени на концесия или под наем”, заяви министърът. Утвърдени са схемите за обезпечаване с водно-спасителна дейност на 13 морски плажа: в област Бургас – „Атанасовска коса”, „Европа”, „Ахелой” и „Крайморие-юг”; в област Варна – „Фичоза”, „Шкорпиловци-север”, „Галата-изток” и „Хижа „Черноморец”; в област Добрич – „Шабленска тузла”, „Къмпинг „Добруджа”, „Русалка – Голям плаж”, „Каварна” и „Фиш-фиш – нов”.

Областният управител на Добрич вече е сключил договор за обезпечаване на водно-спасителните дейности. В областите Варна и Бургас на търговете не са се явили кандидати и в момента са обявени нови процедури за избор на изпълнител. Министърът обясни, че проблемът е в недостига на квалифицирани спасители, но е провела разговори с представители на БЧК и очаква този път да се явят кандидати.

Контрол

На 11 юли с инспекцията на централния плаж в Созопол завърши първия етап от проверките, извършвани от комисиите за контрол върху изпълнение на концесионните и наемните договори за морски плажове с възложител МРР. В периода от 18 юни до момента са проверени 97 морски плажа, при което са констатирани над 80 нарушения от страна на концесионерите/наемателите на близо 40 морски плажа. До тях вече са изпратени писма, като срокът за отстраняване на нередностите e до 15 дни. Най-често нарушенията са свързани с осигуряването на водното спасяване, здравното и медицинско обслужване и поставянето на несъгласувани преместваеми обекти и съоръжения.

Недостатъчен брой на спасители и спасителни постове са установени на плажовете в Равда – Академика, Несебър – юг, Сарафово, Арапя, Ахтопол – север,  Силистар, „Поморие – юг“, „Черноморец – юг“, „Градина – централен“, „Къмпинг – градина“ и „Варвара“, „Мечата дупка“, Обзор – централен, Бяла – централен ІV и централен І, Шкорпиловци – централен, Кранево-север,  Кабакум – централен 2;

Неквалифициран е медицинския персонал и непълно е обзавеждането на медицинските пунктове в  „Черноморец – юг“, Варвара, Бяла – централен І, Свети Илия, Ривиера; Вили Чайка, Кранево – централен, Чайка – север, Кабакум – централен 2 .

Обекти извън одобрената схема има в „Слънчев бряг – север“, „Равда – Академика“, „Поморие – изток“, „Созопол – Харманите“, „Бутамята“, „Поморие – юг“. „Къмпинг – градина“, „Градина – централен“, Шкорпиловци – централен, Моби Дик, Кранево – север и централен, Чайка – север, Кабакум – централен.