Бебето Анастасия кръсти първия кораб, собственост на община Бургас

„Анастасия” се казва първият кораб, собственост на община Бургас. Катамаранът получи днес името си на официална церемония, преди да започне да пори вълните от Бургас до остров Света Анастасия. Кръстница на кораба стана деветмесечната Анастасия.

„Анастасия” ще прави редовни курсове до едноименния остров, а при неблагоприятно време и извън сезона ще бъде домакин на културни и бизнессъбития. Закрит салон и втора палуба, също оборудвана с ергономични седалки, бар за топли и студени напитки осигуряват  максимален комфорт на борда. Осигурен е достъп до интернет, а температурата се поддържа от климатици. Капацитетът на кораба е 80 пасажера. Екипажът му е избран с конкурс и е съставен от изпитани моряци.

Заместник-кметът Красимир Стойчев разби традиционната бутилка шампанско в корпуса на кораба, след което връчи на майката на кръстницата Елена сертификат и кръщелно свидетелство, които да предадат на капитана. Очарователната Анастасия получи от него и първия си „морски” подарък – голям плюшен делфин. Тя е най-малката бургазлийка, носеща това име. Освен това рождената й дата е  15-ти.

Главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева обяви, че корабът е изпитан, отговаря на всички изисквания за съвременен плавателен съд и вече може да превозва туристи до острова. „Анастасия” влиза в график и започва да изпълнява редовни курсове още днес.

Ако има голям интерес, община Бургас може да възложи построяване на втори кораб, стана ясно днес.

„Анастасия” е изработен в „Съклопласт”- Царево по поръчка на община Бургас. Финансиран е изцяло със средства от ЕС  в изпълнение на проект „Културно-историческото наследство на остров „Света Анастасия” и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, по ОП „Регионално развитие”. Стойността му е 910 800 лева.