БСП ще иска импийчмънт на президента заради кадруването на правителството

БСП Бургас подготвя ответни действия за уволнението на изпълнителния директор на пристанището Николай Тишев, който е и областен лидер на партията. Специален брифинг по този повод дадоха Атанас Зафиров и Пенко Атанасов – депутати от парламентарната група на БСП в 42 Народно събрание и самият Николай Тишев. Чрез медиите те отправят въпроси към служебния министър на транспорта и в близките дни ще чакат отговорите им.

Служебното правителство демонстрира политическо самочувствие и извършва кадрови промени, а е назначено само, за да подготви честни и прозрачни избори, казаха депутатите. Те са запознали централата си в София с „казуса Бургас” и днес на заседание на заседание на Националния съвет на БСП ще бъдат обсъдени ответните мерки.

”Радетел съм дори на идеята да поискаме импийчмънт на президента, който назначи това служебно правителство, и който е вдъхновител на политическите чистки в страната”, заяви Атавас Зафиров.

От БСП Бургас не приемат икономическата обосновка за уволнението на Тишев, считат че министерството е нямало технологично време да се запознае със ситуацията в пристанището по време на неговото управление. Наричат уволнението му „политически акт”, а назначението на Деян Димов – „извършено под натиска на депутати от ГЕРБ”.

Депутатите отговориха и на въпроси на журналисти, сред които: Защо смяната на Николай Тишев с Деян Димов се разглежда като политическа, а смяната на Диян Димов с Николай Тишев пред година – не. Още повече, че тогава бе подменен съставът на целия директорски борд на пристанището и в него  влязоха единствено местни лидери на БСП.

„И двете назначения са политически –  призна Зафиров. Но въпросът е в това кой има моралното право да извършва назначения. Формално такова право имат всички правителства. Правителството на БСП бе избрано с честни избори и е нормално да направи своите промени. Но не е морално служебно правителство, назначено от нелегитимно избран  президент, да извършва кадрови промени”.

Съветът на директорите на „Пристанище Бургас” АД се състои от трима членове. Двама от тях – Аргир Бояджиев и Стойко Танков, продължават да са в състава на борда, а това означава, че БСП продължава да има решаващото влияние при управлението на пристанището. Диян Димов, който влезе в съвета преди ден, е всъщност бивш изпълнителен директор на дружеството, заемал поста от 2010 г. до юли 2013 г., когато е заменен с Николай Тишев.

Въпроси към служебния министър на транспорта:

1.     Имало ли е среща между министъра на транспорта, кмета и група бивши депутати на ПП „ГЕРБ” в елитен бургаски хотел?

2.     По кой критерий служебният министър на транспорта определя хората, с които се среща и съветва? Членството в ПП „ГЕРБ” такъв  критерий ли е?

3.     Когато министърът на транспорта твърдеше, че няма до толерира политически пристрастия по кои критерии същият реши да смени областният председател на БСП – Бургас и на мястото му да вкара общински съветник на ПП „ГЕРБ”?

4.     Когато министърът на транспорта твърди, че ще запази експлоатационната дейност на пристанището, това включва ли запазване на 1 – 4 корабни места?

5.     Фактът, че като общински съветник Д.Димов е яростен защитник на идеята за прехвърляне собствеността на корабните места от 1 до 4 от държавата на общината не е ли конфликт на интереси – той вече ще защитава интересите на държавата като член на борда на директорите на пристанището?