Бургас почете независимостта на Украйна

Най – големият украински национален празник – Денят на независимостта бе отбелязан в Бургас по инициатива на почетния консул на Украйна в града Димитър Караненов.Специално  за събитието в Бургас пристигна Н. Пр. Микола Балтажи – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. Присъстваха още областният управител Павел Маринов, заместник-кметът на община Бургас Красимир Стойчев, почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев, директорът на ОДМВР Георги Костов, командирът на Военоморска база Бургас комодор Мален Чобенков. На поканата за празника се отзоваха общественици, представители на бизнеса, както  и украинци, живеещи в Бургас.

„За 22 години направихме много, създадохме всички условия, за да може през 21 век държавата Украйна да бъде реалност”, изтъкна в словото си Н. Пр. Балтажи. Той сподели съжалението си от факта, че за националния празник са изпратени поздравления от държавни ръководители в цял свят, с изключение на Русия.

„За голямо съжаление Руската федерация анексира автономна република Крим и продължава неприкрита война в източната част на страната ни, в която вече участва и редовна руска армия. С тази  така наречена хибридна война Русия цели Украйна да се откаже от пътя си към Европа и да се присъедини към някакво постсъветско формирование. Но нашето място е в Европа.  Украинците  го доказват, като плащат всеки ден висока цена и проливат кръвта си. Конфликтът трябва да приключи с мир, но това не може да стане без политическата воля на Русия.”, каза още дипломатът.

Поздравление към присъстващите отправи и зам. кметът на община Бургас Красимир Стойчев. Той пожела на Украйна оптимизъм, колкото може по-бързо да загърби трудните дни и да продължи да върви по пътя към Европа.

Денят на независимостта на Украйна се чества в Бургас не случайно. Тук в момента постоянно живеят над 130 украински граждани, а само през туристически сезон 2013  са преминали над 225 хил. украински туристи. Бургаска област винаги е била тясно свързана с Украйна. Затова през декември 2013 г. бе открито почетно консулство, което да способства за развитието на приятелските отношения между двата народа, да подпомага търговските, културните и  научните връзки между тях. Консулският район обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен и Търговище, а за почетен консул на Украйна  бе избран авторитетният в туристическия бранш бизнесмен Димитър Караненов.