Бурни страсти и фатална любов в Летния театър на 8 август

Продължават бургаските музикални празници «Емил Чакъров.» Този петък, 8 август,  от 20.30 часа Летния театър ще бъде арена на бурните страсти и фатална любов в операта „Тоска”.  Благодарение на световно известния тенор Бойко Цветанов, който вече слушахме в „Турандот”, и брилянтното сопрано Линка Стоянова публиката ще съпреживее любовта между знаменитата  певица Флориа Тоска  и нейния възлюбен – художникът Марио Каварадоси. В ролята на злия началник на полицията барон Скарпия, който също е влюбен в Тоска и прави всичко по силите си, за да ги раздели, ще влезе най-добрият баритон в България – Марян Йованоски.  Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев. Диригент е Иван Кожухаров, а концертмайстор Ваня Златева.

114 години след своята премиера, историята на Тоска продължава да вълнува публиката. Силната музикална драма на Пучини среща зрителите  с няколко образа – певицата Флориа Тоска, любимият й – художникът Марио Каварадоси, диктаторът на Рим – барон Скарпия и  бившият консул на Рим – Чезаре Анджелоти, който бяга от затвора, където е бил хвърлен от Скарпия. Всичко започва, когато Анджелоти решава да се скрие от полицията в параклиса, където неговият стар приятел Каварадоси рисува иконата на Мария Магдалена. Беглецът се разкрива пред художника и го моли за помощ, която получава. Хитрият Скарпия обаче разкрива съучастника и го хвърля в затвора. Нещо повече – той използва Каварадоси, за да се добере до певицата Флориа Тоска. Всичко, което иска Скпарпия, е да притежава Тоска, но вместо това умира от ръката й. Убедена, че е издействала фалшива екзекуция за своя любим, с който после ще избяга, тя отива в затвора и наблюдава как го разстрелват. За съжаление смъртната присъда е изпълнена наистина, а Скарпия, макар и мъртъв, е успял да стори последната си злина. Краят на Тоска е драматичен, но тя побеждава по своя начин, защото не се предава в ръцете на врага.  „Тоска” обещава истинско преживяване за ценителите на оперното изкуство.

Афишът на Летни музикални празници „Емил Чакъров” продължава с намигване към тези, които вярват в добрия край. На 12 август, от 20:30 часа в Летния театър ще се играе комичната опера от Гаетано Доницети „Любовен еликсир”. Представлението гарантира много смях и щастлива развръзка. На 15 август, от 19:00 часа  в залата на Бургаската опера ще се състои симфоничен концерт с диригент Йордан Дафов и солисти Верустиния Щур – Овчинникова – цигулка и  Иля Овчинников – пиано. Концертмайтор Ваня Златева.

Цялата програма за месец август можете да видите тук: http://operabourgas.com