Вадят първия улов на пристанище Сарафово през есента

Изграждането на рибарско пристанище в Сарафово върви в срок. Към настоящия момент приключва строителството на хидротехническите съоръжения. На дневен ред е старт на предвидените дейности по инжинерната инфраструктура, изграждането на вълнобойна стена на североизточния кей, пътни настилки и прилежащи сгради. Със средства от капиталовата програма на Община Бургас ще бъде изградена нова довеждаща улица до пристанището. Новата улица ще е дълга около 600 и широка 6 метра. Двустранно ще бъдат изградени тротоари, ще се издигнат и стълбове за осветление. Предвидено е още укрепване на ската, по който се слиза до пристанището, а долу ще има голям брой паркоместа.

Новото пристанище ще бъде разположено на 16 417 кв.м . На терена на порта ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 броя маси. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение.

В западния край е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. До площадката за разтоварване на риба е планиран паркинг за 4 броя тежкотоварни автомобили. Автомобилното движение във вътрешността се осъществява по площадков път обхващащ съоръжението по цялото му протежение. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Община Бургас е единствената в страната, която спечели проект за изграждането на пристанище в Сарафово, което ще бъде открито през  октомври.