Възражда се стара бургаска игра

Една от най-популярните летни бургаски игри се възражда като атрактивен спорт. Познатата като „плажен швепс” игра наподобява футбол, но с малко по-различни правила. Отборите се състоят от двама играчи, вратата, в която се вкарват голове е с по-малки размери, топката също е специална… И тъй като играта се нарича „плажен швепс”, естествено е да се играе на пясък. Правилата са прости. Най-общо се играе така: изпълнява се ъглов удар към съотборника, който стреля към вратата и отбелязва, или не отбелязва гол. Отборите се редуват да правят това, като победител е тази двойка, която първа успее да отбележи пет гола.

Идеята за възраждането на тази типично бургаска игра е на Pure Health & Fitness – поредната инвестиция на мол Галерия Бургас, този път в спорта и здравето. Чрез турнира по плажен швепс спортът излиза от залата и става още по-достъпен. Звездимир Шутов, една от главните фигури в Pure Health & Fitness, който следва девиза „Движи се, за да живееш! Живей, за да се движиш!”, поема съдийството. Марио Димов, промуотър в мол Галерия Бургас се изявява като хроникьор, но не пропуска да се включи и в самото състезание. Инициативата се подема радушно от Beach Bar „Neptun“, който става домакин на състезанието. Така се започва…

В първия малък финал участват 16 двойки, победители стават отборите „Михес” и „Площадката”. Вторият кръг на турнира, който се проведе на 16 август, събра 6 тима. Най-добре се представиха двойките Стоян Алов-Велиян Михалев – отбор „Психодиспансер” и Боян Милков – Даниел Костов – отбор „Фантастико”.

Третият малък финал ще се състои на 23 август. Засега женски отбори в състезанието няма, но няма и ограничения, ако пожелаят да се включат.

Победителите от трите състезания ще мерят сили на 31 август, когато ще бъде т.н. Голям финал.

Организаторите имат амбицията турнирът по плажен швепс да стане традиция, а възродената бургаска игра да привлича все повече млади хора, пожелали за съчетаят забавление със спорт.