„Големи български мелници“ пак на търг

Един от най-големите заводи в Бургас „Големи български мелници“ отново е обявен за продан в Камарата на частните съдебни изпълнители. Огромната производствена база в Северната промишлена зона заедно със силозите, административната сграда и големи парцели земя се предлагат на начална цена от 1 340 680 лв. Това е с около 300 хил. лв. по-малко с цената, обявена в края на миналата година. Тогава купувач не се намери.

Имотът се продава заради дълг на „Вайцман България“ ЕООД към Обединена българска банка. Фирмата е собственик на материалните активи на мелницата и с парите от тях трябва да се погасят кредити към ОББ, съобщи Кросс.

Оферти за производствената база се приемат от 25 август до 25 септември. Отварянето и обявяването на постъпилите наддавателни предложения ще се извърши на 26 септември в присъствието на явилите се наддавачи в канцеларията на съдебно изпълнителната служба към Бургаския районен съд. Тогава ще се състави протокол и ще се обяви купувачът, разбира се, ако има такъв. Ако при обявяването на купувача някой от явилите се участници в търга устно предложи цена, по-висока с 10 % от първоначално посочената оценка, то ще се пристъпи към наддаване.

„Големи български мелници“ беше най-голямото предприятие за преработка на зърно и производство на брашно. Фирмата фалира през 2001 г., малко след като беше приватизирана от българо-холандската компания „Хелиан Индустриъл Инвестмънд“. Предприятието спря да работи след ревизия, която установи, че от складовете на Държавния резерв в Бургас са изчезнали 12 000 тона зърно.

Имуществото на мелниците няколко пъти беше препродавано, но производството така и не беше възстановено, съобщава topnovini.bg.

Големите български мелници са основани от Иван Хаджипетров през 1884 година със седалище в Париж.  Като неин клон в Бургас през 1898 година заработва парна мелница с производство 15 тона брашно, двигателна сила 120 конски сили. Производството в Бургас по-късно е увеличено чрез парни машини с двигателна сила на мелницата 400 конски сили и денонощно производство на 120 тона брашно, а предприятието се превръща в една от най-големите мелници на Балканите с пласмент на тогава реномираните български брашна в Цариград, Пирея, Египет, Порт Саид и Егейските острови.