Днес Несебър празнува

Над 50 хиляди гости побраха древните улици на Несебър в деня на неговия празник. Вече  век и половина гадът на ЮНЕСКО отдава почит на своята покровителка на 15 август, когато православната църква отбелязва  Успение Богородично.

През последните години честването на патрона на Несебър излезе от очертанията на православието, на града и на страната. Превърнал се в основен културен акцент на Южното Черноморие, този ден събира на малкия живописен полуостров хиляди гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно. Над 60 различни езика звучат сега по тесните калдъръмени улички. Руснаци, поляци, англичани, американци, французи, дори бразилци и австралийци са тук, за да споделят празника на вечния град.

Всяка година денят преминава под различен надслов. Тази година той е посветен на изкуствата и мотото му е „Сън в лятна нощ”. По всички улици на стария град деца и младежи рисуват, творят сувенири, упътват гостите и радват посетителите със своите умения.

15 август в Несебър започна с тържествена света литургия  в храм „Св. Успение Богородично“ и продължи с традиционния плувен маратон, победителите на който бяха наградени по-късно през деня.

На изключително атрактивна церемония, с участието на кмета на Несебър Николай Димитров, председателя на Общинския съвет Благой Филипов и моряци от Военноморска база Бургас пред крепостната стена бе издигнат  националният флаг.

Карнавално настроение, арт ателиета, изложби на несебърски художници, зрелищни спектакли, театрални постановки, музика и танци на 5 сцени в града съпътстват трите празнични дни – 14, 15 и 16 август. Заради изключителната програма средата на август привлича все повече посетители в античния  град.  Вече много от гостите ни планират отпуските си така, че те да съвпаднат с празника на Несебър, каза кметът Николай Димитров.

Тази година общинската администрация изненадва гостите си  с детски празник, две представления  на Цирк Балкански, концерт на гостуваща гръцка рок-банда, балетни спектакли.

Кулминацията на тридневните тържества е на 15 август в 22.30 ч.  Тогава на сцената Крепостни стени започва концертът на Б.Т.Р., а в 23.30 ч – атрактивно шоу с визуални и звукови ефекти, чието заглавие е заимствано от шекспировата пиеса „Сън в лятна нощ”. Светлинен  3D спектакъл ще има и на 16 август. Той  ще разкаже на гостите Приказка за Несебър.