Драстичен отлив на руски клиенти за имоти по Черноморието

Брокери на недвижими имоти по морето отчитат поне 30 на сто по-малко осъществени сделки с руски клиенти. Интересът е изчезнал и немалко руснаци вече пробват да се освободят от купеното, съобщава “Труд”.

Още през март – април, когато ЕС обсъждаше затягане на визовия режим за посещения на руски граждани в страни от общността, специалисти от бранша отчетоха, че има забавяне и отлагане на планирани сделки. Тогава надделяваше мнението, че това е само временно явление и когато кризата Русия – Украйна отмине, сделките все пак ще се сключат. Но в края на юли и началото на август стана ясно, че определено има криза с руснаците, които бяха движещата сила особено на пазара на ваканционни имоти.

По данни на брокери в региона на Варна и Бургас през първото полугодие на тази година има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти в сравнение със същия период на миналата година.

Клиентите от Русия и страните от ОНД са се отдръпнали първо от купуване на имоти около Бургас и Слънчев бряг, а по-късно се е случило видим отлив и от имотния пазар по Северното Черноморие.

Нещо повече – дори част от руснаците, които вече са се снабдили с втори дом по Българското Черноморие, искат да се освободят от него и почват да продават. Засега обаче безуспешно, защото най-често искат да вземат за недвижимостта същата цена, която са платили.