Започва „война” с тигровите комари

В Бургас е открита популация на неприсъщ за региона и изключително опасен вид комари – тигрови, съобщиха от Регионална здравна инспекция.

Че комарите са от опасния за човека вид е установено след като 31 юли граждани РЗИ граждани са донесли за изследване екземпляри от смъртоносното насекомо.

Установено е, че тигровите комари се намират в две огнища в града – в жилищна кооперация и в нотариална кантора в централната част на Бургас. Открит е и биотопа за развитието на лаврите му в първото огнище – застояла вода в канална шахта от гражана клетка.

Направени са необходимите профилактики за улавяне на комарите.
От Регионалната здравна инспекция са уведомили кмета и областния управител за необходимостта от незабавна профилактика за борба с този вид. Свикани са епизоотичните комисии във всички общини в областта, на които е изнесена информация за биологичните и екологични особености на вида.

Тигровите комари са черни, но с белезникави седефени ивици по главата и краката.
Само с едно ухапване могат да заразятс 22 непознати у нас болести. Най-често причинява заболяванията Денга, Чикунгуня и Западнонилски енцефалит.
Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини – главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др.

Глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен са причина за бързото разпространение на този вектор, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси.Горещи точки за внос и разпространение са пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми.

Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени, уточняват от здравната инспекция.

Той е хралупен вид и се среща като синантробен хабитат: всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали.Цикълът на развитие му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият, храни се денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

Община Бургас вече е започнала борбата с „тирговите комари”. По график и периодично до края на август ще бъдат обработвани всички зелени площи и водни басейни в града. С топъл аерозол се третират паркове, градини и биотопни зони.