Министър Терзиева откри новия пътен възел на АМ „Тракия”

„За пътищата в Бургаска област са дадени 16 млн.лв от държавния бюджет”, каза г-жа Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие и благоустройството при откриването на новия пътен възел „Българово“ днес.

„Искам да благодаря на Агенция „Пътна инфраструктура” за бързото и срочно строителство на това съоръжение, тъй като миналия месец имахме 27 дъждовни дни. Немислимо е след само 3-часов път от София до Бургас, после още толкова време да пътуваме през обхода на града, за да стигнем до курортните места. С това туризмът се затруднява и хората се чувстват некомфортно”, заяви министър Терзиева.

Отсечката бе открита днес от г-жа Терзиева в присъствието на  председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков, областния управител Павел Маринов, бургаския кмет Димитър Николов, както и кметове от общините Българово, Камено от Поморие, Айтос. Присъстваха още граждани и журналисти.

В изграждането на съоръжението са инвестирани 2 млн. лв. от републиканския бюджет.

В момента се работи по южния обход, който минава през Камено и извежда движението над пътния възел „Меден рудник”. Есента вече и пътуващите в посока Созопол, Приморско и Царево ще могат да заобикалят град Бургас.   Тогава ще продължи работата по разширяването а пътя Бургас-Сарафово, за което са предвидени 1,5 млн. лева.

С 40% се очаква да падне трафикът с пускането в експлоатация на северния и южния обход за Бургас. Северният вече е факт с откриването на пътен възел Българово днес. Така пътуващите от София към Северното Черноморие ще минават през пътния възел – Българово – Миролюбово – Каблешково – Ахелой.  Отсечката вече е рехабилитирана със средства от агенция „Пътна инфраструктура“.

Пред журналисти министърът на регионалното развитие съобщи, че обстановката след проливните дъждове в Бургаска област, които нанесоха щети в района на Приморско и Созопол, се нормализира. Още вчера вечерта всички републикански пътища в района са отворени за движение. „По предварителна оценка щетите по републиканската пътна мрежа са за около 3 млн. лв.”, заяви Терзиева и добави, че в момента комисия извършва детайлен оглед, за да направи окончателна оценка за щетите. Тя увери, че ще бъдат предприети всички мерки за бързо отстраняване на щетите републиканските пътища в региона.